Özelleştirme 8 bin 723 kişiyi işinden etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2008 11:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2003-2008 yılları arasında özelleştirilen 48 şirketten 8 bin 723 işçinin iş akitlerinin feshedildiğini, bu işçilerin kamu kurum ve kuruluşlarına atanması için Bakanlar Kurulunca atama teklifi yapıldığını bildirdi.

Unakıtan, MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine verdiği cevapta, 2003-2008 yılları arası 48 şirketin özelleştirildiğini belirtti. Bu şirketlerde özelleştirme öncesinde toplam 21 bin 153 personel bulunduğunu ifade eden Unakıtan, özelleştirme nedeniyle 8 bin 723 işçinin iş akitlerinin feshedildiğini açıkladı. Unakıtan, bu işçilerin kamu kurum ve kuruluşlarına atanması için Bakanlar Kurulunca atama teklifi yapıldığını bildirdi.

Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre, Devlet Memurları Kanununun geçici personel alımını düzenleyen 4/C maddesi kapsamında istihdam edilmek için 20 Ekim 2004 tarihinden önce özelleştirilen kurumlardan 15 bin 733 kişi başvurdu. Söz konusu düzenlemeye izin veren Bakanlar Kurulu kararından sonra ise bu kuruluşlardan 5 bin 911 kişi başvuruda bulundu. Başvurusu uygun bulunan toplam 17 bin 843 kişinin atama teklifleri Devlet Personel Başkanlığına gönderildi.

Kamuda çalışan geçici personele hiç bir şekilde fazla mesai ödemesi yapılmadığını hatırlatan Unakıtan, bütçe dengeleri nedeniyle bu aşamada geçici personele fazla mesai ödenmesinin de uygun bulunmadığını kaydetti.

Bakan Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının, bütün özelleştirmelerde çalışanların maddi ve sosyal haklarını gözettiğini ifade ederek, özelleştirilen kuruluşlardaki memur ve sözleşmeli personelin özlük hakları korunarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledildiklerini bildirdi. Unakıtan, özelleştirilen kurumlardaki işçilerin de her türlü haklarının teminat altına alındığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber