Çalışıyor gösterilen çocukların sigortaları iptal edilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2008 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarının bu yıl içinde "bir kazaya uğramadan" yürürlüğe girmesini umduğunu belirterek, "Böylece Türkiye, uzun yıllardır tartıştığı sosyal güvenlik reformu konusuna noktayı koymuş olur" dedi.

Çelik, Denizli Valisi Hasan Canpolat'ı ziyaretinde, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarıda gelinen son durumla ilgili soru üzerine, tasarının görüşmelerinin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulunda tamamlanacağını belirtti.

Tasarının yürürlüğe girmesinden önce, özellikle reklam ajansları aracılığıyla bebek ve çocukların sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesine ilişkin soruya da Bakan Çelik, şu yanıtı verdi.

"Sosyal güvenlik konusu, önemli bir konu. Gündeme gelmesinden rahatsız değiliz. Bunun cımbızlanarak, belli bölümlerinin alınıp, olumsuz yön oluşturma çabalarını doğru bulmuyoruz. Bebeklerle ilgili birçok yayın yapıldı. Baktığımızda 76 tane 0-5 yaş arası bebeğin sisteme dahil edildiğini gördük. 70 milyonluk bir ülkede, 76 tane bebeğin sisteme dahil edilmesi çok da büyük bir olay değildir. Belki de gerçekten olması gerektiği için sisteme dahil olmuş olabilirler. Ama bu rakam 76 bin gibi gösterilirse kamuoyunu yanlış bilgilendirmiş oluruz. İş Kanunu '14 yaşın altındaki çocuklar çalıştırılamaz' kuralını koymuş. Bu anlamda kanun çerçevesinden bakarsanız 14 yaş altının çalışmaması gerekiyor. Ama eğer çalışması söz konusu ise onların nerede, nasıl, ne şekilde, hangi şartlarda çalıştığı da son derece önemli."

Çelik, "Fiili olarak çalışmayanların çalışmış gibi gösterilmeleri durumunda sigortalılıkları iptal edilebileceği gibi ayrıca ödedikleri primleri kendilerine geri ödenmeyecek. Bu konuya dikkat etsinler" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber