Devlet rüşveti geri alacak

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 12 Nisan 2008 22:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Rüşvet, alanın yanına kâr kalmayacak. Rüşvet aldıkları mahkemece tespit edilenlerin aldıkları rüşveti devlet geri alacak. TBMM'de görüşülmeye başlanan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'yla çağa uygun önemli yenilikler getiriliyor. TBMM Adalet Komisyonu'nca oluşturulan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak başkanlığındaki Alt Komisyon 649 maddelik tasarının 125 maddesini kabul etti. Tasarıyla getirilen bazı düzenlemeler şöyle:

> Bir kişinin, bir başka kişiye rüşvet vermesi daha sonra da bundan şikayetçi olup konunun mahkemeye intikal etmesi halinde, hakim rüşvet alındığını tespit ederse bu paranın devlete ödenmesine karar verebilecek.

> Ağır bedensel hasar veya ölüm halinde zarar görenin veya ölenin ?yakınları' da manevi tazminat talep edebilecek. Mevcut uygulamada sadece kanuni mirasçılar için böyle bir hak bulunuyordu.

TAZMİNATTA ÖN ÖDEME

> Mevcut uygulamada manevi tazminat davalarında miktar belirlenirken, zarar gören kişinin bulunduğu toplumsal konum da dikkate alınıyordu. Yeni uygulamada kişinin kim olduğuna ve nasıl bir konumda bulunduğuna bakılmaksızın manevi tazminat belirlenecek.

> Zarar gören kişi haklılığını gösteren ispatlar sunabilirse ve maddi durumu da kötüyse, hakim istenilen tazminatın bir bölümünün dava bitmeden zarar görene ödenmesine karar verebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber