İnternet Haftası başladı mı?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Nisan 2008 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Mehmet Altan'ın yazısı

Biliyorsunuz... Dünyanın en büyük arama motoru Google'ın gruplarına Türkiye içerisinden erişim engellendi. Yasaklama, Google'ın tüm alan adına değil, sadece ?http://groups.google.com'a yapıldı...

Siteyi açmak istediğinde şu açıklama çıkıyor: ?Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.

T.C. Silivri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi 14.03.2008 tarih ve 2008/15 Nolu Kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir.

Access to this site has been suspended in accordance with decision no: 2008/15 of T.C. Silivri 2.Civil Court of First Instance.'

* * *

Google'a erişim yasağı...

Türkiye'ye internetin gelişinin 15'inci yılına...

Ve... 7 Nisan'da başlayıp 20 Nisan'a kadar sürecek olan ?İnternet Haftası'na denk geldi..

Yasaklama bir yanda dursa da, hafta boyunca bilgi toplumu, e-Dönüşüm, e-Türkiye ve e-Devlet kavramlarının geniş kitlelerle tanıştırıldığı bir internet ve bilişim fırtınası hedefleniyor.

Hafta boyunca, üniversitelerden ilköğretim okullarına, ticaret ve sanayi odalarından mühendis odalarına, organize sanayi bölgelerinden internet kafelere, yerel yönetimlerden kaymakamlıklar ve valiliklere... Kamu yönetimi, özel sektör, internet şirketleri, sivil toplum kuruluşları ve bilişim kulüpleri çeşitli etkinlikler düzenliyor.

12 Nisan'da Diyarbakır'da da ?İnternet ve Toplum' ve ?Bölgesel Kalkınmada Bilişim ve İnternetin Rolü ve Öneriler' konulu paneller yapılmakta... Diyarbakır'da kutlama, Silivri'de yasak var.

* * *

Önce YouTube...

Sonra Google...

Google'ın gruplarına erişimin engellenmesinin, Türk Telekom altyapısı üzerinden internete bağlanan ve TT DNS'lerini kullananlar için geçerli olduğu belirtiliyor.

Ne demek?

Yasağın fiili bir anlamı yok... Herhangi bir başka adresten yasaklanan adreslere istediğiniz gibi ulaşabiliyorsunuz... Muhtemelen biliyorsunuz ama size böyle bir teknik yardım yapabilirim.

İşte size bir sürü internet sitesinde de bulabileceğiniz ve bir internet sitesinden alınmış, son yasağı hemencik delebileceğiniz bir değil, iki yol:

İlk yol:?http://youtube.com.nyud.net:8090/ adresi. Mesela açmak istediğiniz sayfa:

http://www.youtube.com/watch?v=lBvaHZIrt0o Bunun için:

http://youtube.com.nyud.net:8090/watch?v=lBvaHZIrt0o adresini kullanabilirsiniz.

Diğer bir yol ise kullandığınız tarayıcıda proxy sunucusu kullanmanız. Yapmanız gerekenler:

Firefox'da: Araçlar > Seçenekler > Gelişmiş > Ağ > Ayarlar > Vekil Sunucu Ayarları Kutucuğunu işaretleyin ve HTTP vekil sunucusu Kutucuğuna 200.65.127.161 ve Port Kutucuğuna 3128 yazın. Sonra Tamam'a basın.

Internet Explorer 6'da: Araçlar > İnternet Seçenekleri > Bağlantılar > Yerel Ağ Lan Ayarları > Proxy Sunucusu kutucuğunu işaretleyin ve adres kutucuğuna 200.65.127.161 ve B. Nok. Kutucuğuna 3128 yazın. Sonra Tamam'a basın.

İnternet Explorer 7'da: Araçlar > İnternet Seçenekleri > Yerel Ağ (LAN) Ayarları > Proxy sunucu kısmındaki adres kutucuğuna 200.65.127.161 ve B. Nok. Kutucuğuna 3128 yazın. Sonra Tamam'a basın.

Opera için: Araçlar > Tercihler > Gelişmiş > Vekil Sunucular > HTTPS kutucuğuna 200.65.127.161 ve Bağ. N. Kutucuğuna 3128 yazın. Sonra Tamam'a basın.

Artık engellenen bütün siteler girebilirsiniz!'

Sadece yeryüzüne rezil olmakla kalıyoruz...

* * *

Çağ, herkesi birer ?medya' haline getirdi...

Mütevazı bir cep telefonu...

Konuşuyor...

Yazıyor...

Fotoğraf ve film çekiyor. Bilgi toplumu ise hiç kimsenin akıl erdiremediği bir hızla kendini dönüştürüyor; öyle ki dünyadaki tüm bilgi birikimi neredeyse iki yılda bir kendini ikiye katlıyor.

Herkesin tüm dünyada olup biten her şeyden anında haberdar olabildiği iletişim teknolojileri ve tabii ki internet, dünyayı çoktan klasik deyimle küçük bir köy haline getirdi. Bir dizüstü bilgisayar ve cep telefonu ile bütün dünya elinizin altında, nerede olursanız olun... Kaplumbağaların evlerini sırtlarında taşımaları gibi siz de işinizi, ofisinizi yanınızda taşıyabilirsiniz artık, tüm gelişmiş dünyanın şu anda zaten yapmakta olduğu gibi...

Raporlar yayımlanıyor... İnternete erişimi ölçen, kullanıcı sayısını açıklayan. Ve tıpkı tuvalet káğıdı kullanımı, diş fırçalama sıklığı, temiz suya erişim gibi medeniyet göstergelerinin arasına internete erişim de giriyor. Tüm dünya...

İnterneti yaygınlaştırmak, hızlandırmak için çabalıyor. Kablosuz ağlar otellerden, kafelerden sokağa taşıyor... Telefon kulübelerinin yerini internet kulübeleri alıyor... Ama bu gelişmeler Silivri'ye ulaşamıyor... Mahkemede de tümden şaşıyor.

* * *

En son... Video paylaşım sitesi www.youtube.com internet sitesine erişim, Ulu Önder Atatürk'e hakaret içeren görüntüler nedeniyle Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla engellenmişti...

Şimdi de Google.

Yıllardır söyle dur...

Bağır, çağır... ?Çağ değişiyor, dünya değişiyor' diye. Toprağın simgelediği tarım dönemi... Fabrikaların simgelediği sanayi dönemi... Bilgi(sayar)nin simgelediği sanayi sonrası dönem. Bütün bu değişimleri anlat...

Ama nafile...

* * *

İnternet Haftası...

Hepinize kutlu olsun...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber