KEY alacaklara ödeme müjdesi!

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Nisan 2008 12:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çiğdem TOKER'in haberi

Milyonlarca kişinin merakla beklediği Konut Edindirme Yardımı ödemelerinin ne zaman yapılacağı netleşiyor. Parası düzenli olarak yatırılan bir çalışan 1500 YTL alacak.

KEY hesapları ödenmesi çalışmalarını yürüten Tasfiye Halindeki Emlakbank Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, KEY ödemeleri yasası gereği, "işlerinin mayıs sonunda bitmek zorunda olduğunu" belirterek, ödemelerin yaz ayında yapılabileceği mesajını verdi. Parası her dönem düzenli yatırılan bir çalışanın 1500 YTL alabileceğini söyleyen Sayın, hesap sayısının 7 milyonu bulabileceğini belirtti.

MİLYONLARCA kişinin ne zaman ödeneceğini merakla beklediği Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının yaz aylarında ödenebileceği ve parası her dönem düzenli yatırılmış bir çalışanın 1500 YTL alabileceği açıklandı.

KEY hesapları ödenmesi çalışmalarını yürüten Tasfiye Halindeki Emlakbank Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, KEY ödemeleri yasası gereği, "işlerinin mayıs sonunda bitmek zorunda olduğunu" belirterek, "Aksilik çıkarsa ilgili bakanın süreyi iki ay daha uzatma yetkisi var. Şu anda arkadaşlarımız, SSK ile hesaplarda ortaya çıkan mükerrerlikleri gidermeye çalışıyor" dedi.

İŞVEREN YATIRMIŞSA ALIR

KEY ödemeleri için öncelikle hak sahipliği tespiti yaptıklarını belirten Sayın, şu bilgileri verdi:

"KEY hesabının, işçilerin maaşından kesilen değil, işverenin yatırdığı tutarlardan oluştuğunu unutmamak gerekiyor. Verdikleri bordrolar üzerinden paralar yatmışsa, günler kesin olarak belliyse hesap ona göre yapılıyor.

Yaptığımız hesaplamalara göre, bir kişinin parası tam olarak, hiç aksatmadan yatırılmışsa, 1500 YTL'ye yakın alma ihtimali var. Ancak SSK'dan gelen bilgilere göre bazı haksahipleri farklı işyerlerinde fasılalarla çalışmış. Aralarda birkaç aylık boşluklar oluşmuş. Bu durumda alınacak para doğal olarak düşüyor."

7 MİLYON KİŞİYİ GEÇECEK

Zeki Sayın, kendilerinin gerekli yazılımları yükleyip, formları hazırladıklarını belirterek, hesaplar işlenirken, sicil no ve miktarlar üzerinden mükerrerlik ve hatalar çıktığını kaydetti. Sayın, "Bunları 'düzeltin' diye kurumlara geri gönderiyoruz. 6.5 milyonu düzeldi. Geri kalan da düzeltilip geldiğinde, hesap sayısının 7 milyonu geçeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

MAYIS SONUNDA GYO'YA GÖNDERİRİZ

Sayın, yasanın öngördüğü süre olan mayıs ayı sonuna kadar, listeleri Emlak Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı'na gönderebileceklerini umduğunu belirtti. EGYO'ndaki işlemlerin ardından hesapların karşılığının Hazine'ce Ziraat Bankası'na aktarılacağını belirten Sayın, ödemelerin Hazine tarafından EGYO'ya aktarılmasını takiben, EGYO tarafından nemasıyla birlikte nakit olarak ödeme yapılabileceğini söyledi. Sayın, Hazine'den sorumlu bakanın "aksilik çıkması halinde" ilgili süreleri iki ay daha uzatabileceğini hatırlattı.

Anaparalar özel bir hesapla nemalanacak

Aralık 2007'de çıkan yasa gereği, KEY haksahipliği tespiti için yapılması için tanınan süre 28 Şubat'ta doldu.

KEY hesaplarında kime ne kadar ödeneceği, Emlak Tasfiye Fonu'nun hesaplamalarından sonra kesinleşecek.

KEY anapara tutarlarının nemalandırılmasında; 1 Ocak 1987-29 Aralık 1999 tarihleri arasındaki dönem için, bankanın 6 aylık vadeli mevduat faizi, bileşik usulde uygulanacak.

29 Aralık 1999'dan sonraki dönem için, EGYO'nun net aktif değeri ile devredilen taşınmazların değeriyle ilgili özel bir hesap yapılacak.

Hak sahipliği listeleri Resmi Gazete'de ilan edilecek.

Listelerde isimleri yer almadığı halde, kendisinden kesinti yapılanlar, üç ay içinde başvurabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber