Açıköğretim lise sınavında türban krizi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Nisan 2008 10:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Mehmet ÇINAR/BURDUR, (DHA)

BURDUR Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde hafta sonu yapılan Açıköğretim Lise Sınavı'na birçok öğrenci türbanlı girdi. Sınava başı kapalı giren öğrenciler hakkında görevliler tarafından tutanak tutuldu.

Burdur'da cumartesi ve pazar günleri öğleden önce ve sonra olmak üzere 4 oturum halinde gerçekleştirilen Açıköğretim Lise Sınavı'nda türban krizi yaşandı. Burdur Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ndeki sınav için Cumartesi günü gelen türbanlı öğrenciler, okul idaresi tarafından, adayların kılık kıyafet yönetmeliğine uygun şekilde sınava girmeleri şeklinde okulun giriş kapısına asılan yazıya rağmen, başları kapalı halde sınava girdi. Sınav görevlilerinin uyarısına rağmen türbanlarını çıkarmayan öğrenciler hakkında tutanak tutuldu.

İddiaya göre, bugünkü sınavlar öncesi okula gelen Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit, okul müdürüne türbanlı öğrencilerin sınava alınması yönünde talimat verdi. Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit'in, açıköğretim lisesi öğrencilerinin sınavlara türbanla girmesinde herhangi bir sakınca olmadığını söylediği de öne sürüldü. Recep Yiğit'in okul idarecilerine, ?Bu konuda yönetmelik, yönergeler var. Neden almıyorsunuz. Bu öğrencilerin hepsi sınavlara alınsın ve tutanaklar iptal edilsin? dediği öne sürüldü.

DHA muhaberinin telefonla görüştüğü Milli Eğitim Müdürü Yiğit, bu konuda açıklama yapmayacağını kaydetti.

Görevli öğretmenler tarafından hazırlanan tutanaklarda ise kılık- kıyafet yönetmeliği hatırlatılarak, buna rağmen birçok öğrencinin sınava türbanları ile katıldığı belirtildi. Görevlilerin, toplam 8 tutanak tuttuğu kaydedildi.

DANIŞTAY'IN KARARI VAR

Eğitim-İş Sendikası Burdur Şube Başkanı Kadir Koç ise, Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal, laik, demokratik, hukuk devleti olduğunu belirterek, ?Bu ana ilkeler doğrultusunda bütün kurumlar hassas olmalıdır? dedi. Eğitim-İş Sendikası olarak önceki yıllarda yaşanan benzeri olaylar nedeniyle yargıya başvurduklarını ve Danıştay'ın, Açıköğretim liselerinin de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olması nedeniyle kılık- kıyafet yönetmeliğine uyulması yönünde kararı olduğunu hatırlatan Koç, şöyle dedi:

?Bu karar halen geçerliliğini sürdürkmektedir. Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit'i yargı kararlarına uymaya davet ediyoruz. Bu anlamda tüm yöneticilerin yargı kararlarına uyması gerekir. Uymayan yöneticiler hakkında da yetkililer tarafından gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz ve davet ediyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber