Unakıtan, denetimdeki birleşmeyi 5 eski Maliye Bakanıyla görüştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2008 09:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu gündeminde bulunan vergi denetiminin yeniden yapılandırılması konusuyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 5 eski Maliye Bakanı ile İstanbul'da bir araya gelerek, son düzenlemeleri ele aldı.

12 Nisan Cumartesi günü İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği tarafından düzenlenen Bölge Kongresinin ardından düzenlenen özel bir akşam yemeğinde bir araya gelen Unakıtan ile 5 eski Maliye Bakanı, vergi denetiminin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili Kanun Tasarısı hakkında görüş alış verişinde bulundu.

Söz konusu yemeğe, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte eski Maliye Bakanları Ziya Müezzinoğlu, Sümer Oral, Ahmet Kurtcebe Alptemoçin, Abdüllatif Şener ve Zekeriya Temizel katıldı.

Yemekte eski Bakanlar, denetimle ilgili Kanun Taslağı konusundaki görüşlerini dile getirdi. Maliye Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelirler Kontrolörleri Biriminin kapatılarak, bu birimlerin aynı unvanla tek bir çatı altında birleştirilmesinin sakıncalı yönlerini ortaya koyan eski Bakanlar, bu birleşmenin vergi denetiminde etkinliği arttırmak bir yana, yeni problemlere neden olabileceği uyarısında bulundu.

Diğer ülkelerdeki vergi denetim modellerinin de kademeli bir biçimde organize edildiğine işaret eden eski Bakanlar, vergi denetim birimlerinin Türkiye'de aynı unvan ve çatı altında bir araya getirilmesinin sorunları çözemeyeceği kanısında olduklarını ifade etti.

Bakanlar, 100 yılı aşkın bir süredir kurumsal kültür, bilgi birikimi ve deneyime sahip bulunan kurumların yeniden yapılanma adı altında kapatılmasının vergi denetimi gibi hassas bir konuda kontrolsüz ve öngörülmeyen bir yapılanmanın ortaya çıkmasına neden olabileceği görüşünü de savundu.

Maliye Bakanı Unakıtan, Maliye bürokratları ve Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal da, taslağın hazırlık süreci ve getirilen düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Rahatsızlık sürüyor

Öte yandan Maliye Bakanlığı Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Gelirler Kontrolörlerinin, Vergi Denetim Kurulu adı altında birleştirilmesiyle ilgili rahatsızlık da sürüyor.

Hesap uzmanları ve Maliye müfettişleri, Maliye Bakanına bağlanacak yeni birimde gelirler kontrolörlerinin yer almamasını isterken, kontrolörler de, taslakta vergi denetçisi olabilmeleri için öngörülen "3 aylık eğitim ve mülakat" şartına karşı çıkıyor. Gelirler kontrolörleri, müfettiş ve hesap uzmanları doğrudan vergi denetçisi olurken, kendilerinin vergi denetçisi olmasının koşula bağlanmasının ayrımcılık olduğunu ileri sürüyor.

Taslakta vergi denetmenleri de, idari yapılanmada şimdi olduğu gibi Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bırakılıyor. Ancak, taşrada faaliyet gösteren vergi denetmenlerinin denetim planlaması ve performans ölçümünün Vergi Denetim Kurulu eliyle yürütülmesi hükme bağlanıyor.

Söz konusu taslak, vergi denetim birimlerinin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığının teşkilat yapısını da yeniden düzenliyor.

Bu çerçevede, İdaredeki Başkan Yardımcılıklarının sayısı 5'den 3'e düşürülüyor. İdarede Gelir Yönetimi, Mükellef Hizmetleri, Uygulama ve Veri Yönetimi, Tahsilat ve İhtilaflı İşler ile Denetim ve Uyum Yönetimi için 5 ayrı Genel Müdürlük oluşturuluyor.

Strateji Geliştirme ile AB ve Dış İlişkilerle ilgili işlemlerin de müstakil Daire Başkanlıkları eliyle yürütülmesi öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber