Hürriyet'in yeni tartışması: Kamu gönüllüsü türban takar mı?

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Nisan 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Esma ÇAKIR / İSTANBUL

Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan "Kamuda türban bir tık uzakta" başlıklı haber yeni bir tartışma yarattı. Bazı uzmanlar, gönüllü de olsa kamu hizmeti verenlerin türbanlı olamayacağını savunurken, bazıları yasanın kadrolu memurları kapsadığını ve gönüllülerin türban takabileceğini söylüyor.

Görüşler şöyle:

BU KONU KANGREN OLDU

Prof. Dr. Tayfun Akgüner (Kültür Üniversitesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı): "Gönüllü de olsalar, kamuya açık bir yerde kamu hizmeti yapıyorlar. Tabii belediyenin açıklaması doğruysa. Dolayısıyla başörtüsü takamazlar."

Prof. Dr. Turan Yıldırım (Marmara Üniversitesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Başkanı): "Kamu kurumlarındaki başörtüsü yasağı memurlarla ilgilidir. Kamu görevlisi ve memur statüsünde değilse başörtüsü takabilir. Memur değilse kişinin kılık kıyafetine karışılmaz."

Prof. Dr. Bahtiyar Akyılmaz(Gazi Üniversitesi İdare Hukuku Bölümü Başkanı): "Bu konu tartışıldıkça kangren haline geliyor. Artık bu konu hukuki olmaktan uzak hale geldi."

Yrd. Doç. Nihan Yancı (Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Anayasa Hukuku Anabilim Dalı): "Gönüllü olarak da çalışsalar bir kamu hizmeti veriyorlar. Kamu hizmeti verdiklerine göre başörtüsüyle orada bulunamazlar. Bunu Anayasa'nın laiklik ilkesi açısından değerlendirmek gerekir."

Demircan: Yasal düzenleme yok

AKP kapatma davasında hakkında siyasi yasaklama istenen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, konuyla ilgili şu görüşleri savundu: "Beyoğlu ilçe sınırlarında ikamet eden vatandaşlarımızın belediyemize geldiğinde ilk uğrak yeri olan 'Beyaz Masa'lar, ücret ve mesaiye tabi olmaksızın tamamen gönüllü olarak çalışan elemanların yer aldığı ön büro, bir danışma ve yönlendirme birimidir. Burada görev yapan elemanlar, kadrolu kamu görevlisi değildin. Gönüllü çalışmalara katılanların kıyafet konusunda tabi olacakları yasal bir düzenleme mevcut değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber