Otomobilde ikinci kur zammı kapıda

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 17 Nisan 2008 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yaklaşık iki yıldan sonra bu ay ilk zamları gören otomobilde ikinci dalga kur zamları başlıyor. Bu ay sonunda ya da mayıs ayı başından itibaren oto fiyatlarının yüzde 5-6 daha artması bekleniyor

YAKLAŞIK iki yıllık bir aradan sonra nisan ayı başında ilk zamları gören otomobil piyasasında ikinci dalga zamlar başlıyor. Nisan ayının başlamasıyla birlikte fiyatlarını yüzde 1.5 ile 5 arasında oranlarında artıran otomobil firmaları, yeni zamlarını ya bu ayın ikinci yarısıyla birlikte ya da mayıs ayı başından itibaren devreye sokacak. Yeni zam oranlarının artı yüzde 5-6'ları bulması bekleniyor. Bu arada Doğuş Otomotiv-Volkswagen Binek Araç ikinci zammını yapan markalar arasında yer aldı. Nisan ayı başında yüzde 1.5 ile 3 civarında fiyat artıran Volkswagen, modellerine yüzde 1 oranında bir zam daha yaptı.

YÜZDE 10'U BULABİLİR

OTOMOBİL firmalarının yeni zam yapmalarının en önemli gerekçesi ise kurlarda gerçekleşen ciddi artışlar. Firmalar, küresel dalgalanma ve AK Parti için kapatma davası yüzünden kurlarda meydana gelen yüzde 15 civarındaki artış henüz fiyatlarına tam olarak yansıtamadı. Otomobilciler, kurların bu seviyelerde sabitleneceği beklentisiyle yavaş yavaş kurdaki artış düzeyini yakalamayı planlarken, kurun yaz aylarına kadar tamamen fiyatlara yansıması bekleniyor. Citroen-Baylas Genel Müdürü Bora Koçak, kur zammının fiyatlara henüz tam olarak yansımadığını belirtti. Koçak ?Bu yıl toplam pazar 500 bini ancak bulur. Biz ilk etapta yüzde 3.5 zam yaptık. Mayıs ayından itibaren de yüzde 6'lık ek bir zam daha yapmayı planlıyoruz' diye konuştu. Koçak, kurların bu noktada kalacak gibi göründüğünü söyledi.

Nisan başında fiyatlar artışa geçti

NİSAN ayıyla birlikte Euro üzerinden satılan otomobillere zaten kur zammı tamamen yansımış durumda. Audi, Mercedes, BMW, Volvo gibi üst gelir grubuna hitap eden markalar Euro bazında satılıyor, dolayısıyla kur farkı fiyatlara dahil oldu. Piyasanın satış adedi bakımından en önemli oyuncuları da nisan ayıyla birlikte otomobil fiyatlarına zam yapmaya başladılar. İlk etapta Fiat yüzde 3 ile 5 arasında zam yaparken, Renault kampanya fiyatlarını yüzde 4 artırdı. Ford yüzde 1.5-4 arasında zammı fiyatlarına yansıttı. Citroen de kampanya fiyatlarına yüzde 3.5, liste fiyatlarına da yüzde 2 civarında zam yaparken, Nissan'ın kampanya fiyatlarına yaptığı zam oranı yüzde 4 oldu. Hyundai de yüzde 1 ile 3 arasında zammı bu hafta başından itibaren başlattı. Honda ise henüz modellerine zam yapmadı.

BELMA TOPRAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber