Vali Güler, 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanamayacağını açıkladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2008 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-İstanbul Valisi Muammer Güler, sendikaların 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacakları yönündeki açıklamalarına sert cevap verdi. İstanbul'da miting yapılacak alanların kanunla belirlendiğini belirten Vali Güler, Taksim Meydanı'nın bu alanlardan birisi olmadığını belirterek, "İstanbul'a kimsenin kabus yaşatmaya hakkı yok." dedi.

Vali Muammer Güler, valilikte düzenlenen okul protokol töreni sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin, 3 Konfederasyon yetkilisinin yarın İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili yapacağı görüşmeyle yönelik sorusu üzerine, kutlamaların Taksim Meydanı'nda yapılmasına izin vermesinin mümkün olmadığını dile getirdi. İstanbul'da toplantı yürüyüşleri ve mitinglerin yapılacağı yerlerin yasayla belirlendiğini aktaran Vali Güler, "İstanbul'da da Kazlıçeşme'de Çağlayan ve Kadıköy Meydanı'nda kanuna uygun bir şekilde başvuranlara böyle bir hak veriyoruz. Taksim, İstanbul'da toplantı ve yürüyüş yapılacak alanlar arasında sayılmamıştır. Burada toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılamaz. Ancak, 1 Mayıs'ta zaten sendikalara o günün anısına Kazancı Yokuşu'nda toplanarak Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılması ve saygı duruşunda bulunulması için izin verilmiştir. Geçen sene de yapılan budur. Bunun dışında herhangi bir işleme benim izin vermem mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Kutlamaların Taksim'de yapılmasına yönelik kendisine henüz bir talebin ulaşmadığını aktaran Vali Muammer Güler, "Böyle bir müracaat henüz benim tarafıma vaki olmamıştır. Böyle bir müracaat olursa gelecek hafta sizlere yine söylerim. Ama geçtiğimiz yıl yaşanan sıkıntıların yaşanmasını istemiyoruz. İstanbul buna müstahak değil, İstanbullulara kabus yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Özgürlüklerin sonuna kadar kullanılmasından yanayım. Biz burada devletin temsilcisi olarak emniyet ve jandarma temsilcisi olarak özgürlüklerin en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olmak durumundayız. Kişilere tanınan hak ve özgürlüklerin sonuna kadar kullanılmasından yanayız. Ancak kanuni sınırların da aşılmasından yana değiliz." diye konuştu.

Yarın yapılacak toplantıda İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve gerekirse sendika temsilcileri ile de görüşeceğini aktaran Vali Muammer Güler, sendikaların anlayış göstereceğine inandığını belirtti. Vali Güler, "Kanunun ön gördüğü yerlerde mitin yapabilirler. 'Kanunun öngördüğü yerlerde değil de kanunun öngörmediği yerlerde yaparız' derlerse ben kanun ve nizam hakimiyeti sağlamakla yükümlüyüm ve bunun gereklerini uygulamakla yükümlüyüm." şeklinde konuştu.

-"DİNK CİNAYETİNDE SAHTE RAPOR DÜZENLEDİKLERİ İDDİA EDİLEN 6 EMNİYET MENSUBU HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ VERDİM." -

Basın mensuplarının medyada yer alan haberlerle ilgili sorduğu soru üzerine Vali Güler, Hrant Dink cinayeti ile ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapor doğrultusunda bazı emniyet yetkilerinin, cinayetin ardından "cinayet öncesi hazırlanmış gibi" sahte raporlar düzenlediği iddiasıyla bazı emniyet yetkilileri hakkında soruşturma izni verdiğini açıkladı.

Dink Cinayeti sonrası kamuoyunda dile getirilen iddialarla ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı ilk raporun Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildiğini, hazırlanan ikinci raporun da eksik incelemeden dolayı aynı mahkeme tarafından geri gönderildiğini aktaran Vali Güler, müfettişlerin hazırladığı 3. rapor doğrultusunda 1 şube müdürü, bir emniyet amiri, bir başkomiser, bir komiser ve iki polis hakkında soruşturma izni verdiğini aktardı. Soruşturma izninin bahse konu kişilerin orada alınması gereken tedbirleri almakta ihmal gösterdikleri iddiasını taşıdığını belirten Güler, "Müfettişlerin teklifi üzerine orada alınması gereken tedbirleri almakta ihmal gösterdikleri iddiasıdır bu. Ama henüz bir soruşturma izni mahiyetindedir. Cumhuriyet savcılığı gerekli araştırmayı yapacaktır. Bölge İdare Mahkemesi'ne gitti. Tabi itiraz etti taraflar. Mahkeme de eğer bunu tasdiklerse Cumhuriyet savcılığı bu iddialara göre davayı açacaktır veya açmayacaktır." açıklamasında bulundu.

Vali Mummer Güler, basın mensuplarının, müfettiş raporunda bahse konu emniyet görevlilerinin sahte rapor düzenlediği şeklindeki iddiaları hatırlatması üzerine, "Bunların hepsi müfettiş dosyasında belirtilen haklarında inceleme yapılması gerektiğine kararın gerekçelerinde yer alan iddialardır. Bölge İdare Mahkemesi bunu inceliyor. Bu konuda eğer kamu davası açılırsa mahkeme bunları inceleyecektir. Ama şu anda kesin bir şey yoktur." İfadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber