2 bin hekim 'Dr. Sigorta'lı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 22 Nisan 2008 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 bin hekim 'Dr. Sigorta'lı

Sağlık çalışanlarını 'hata'ya karşı sigortalayan kurumlardan biri de Anadolu Sigorta. Nisan 2008 itibarıyla 2 binin üzerinde doktor, şirketin 'Dr. Sigorta' kapsamına girmiş. Anadolu Sigorta Nakliyat ve Sorumluluk Sigortaları Müdür Yardımcısı Uğur Güler, sigorta kapsamını şöyle açıkladı:

"Dr Sigorta kapsamında sunulan 'Mesleki Sorumluluk Sigortası'yla sağlık uzmanları; mesleklerini icra ederken yaptıkları hatalarda ya da mesleklerini gerektirdiği şekilde yapamamalarından kaynaklanan ve hastanın sağlığının bozulması veya ölümü ile sonuçlanan durumlarda, tazminat taleplerine karşı teminat altına alınmakta. Verilen teminatlardan bazıları şöyle: Kürtaj sonucu meydana gelecek sorumluluklar, manevi tazminat talepleri, üremeye yardımcı veya üremeyi önleyici tedaviler sonucu meydana gelecek sorumluluklar, estetik operasyonlar sonucu sorumluluklar. Teminat kapsamına girmeyen konulardan bazıları ise kasıtlı davranışlar, alkol gibi maddelerin tesiri altında yapılan işlemler, idari ve adli para cezaları, mesleki faaliyet dışı işlemler, sigortalının iflası gibi.

Sigorta primleri, tıbbi branşa göre değişiyor. En az riskli olan spor hekimliğinde yıllık bedel 195 YTL. En riskli grup kadın hastalıkları ve kalp damar cerrahisi. Primler birçok faktöre göre değişebiliyor."


Hekimler 'doktor hatası' riskine karşı sigortalanıyor

Bebeği down sendromlu doğan annenin doktorlara açtığı tazminat davası gibi, karşılaşacakları ihmal iddialarına karşı hekimler kendilerini 'sigortalatıyor'

HATİCE YAŞAR

İSTANBUL - Bebeği kalbinde üç delikle ve down sendromlu olarak doğan anne Ayşe K.'nın, muayene olduğu doktorlara açtığı dava, hekimlerin karşı karşıya kaldığı tazminat davaları ve buna karşı yaptırdıkları sigortaları gündeme getirdi. İhmal iddialarıyla gündeme gelen davalara karşı sigorta yaptıran hekim sayısı artıyor.

24 Nisan 2007'de dünyaya gelen minik Zeynep'in kalbinde delik olduğu anlaşıldı. Bebek, doğumundan kısa süre sonra kalp ameliyatına alınarak tedavi edildi. Ancak Zeynep, down sendromlu olduğu için ömrü boyunca bir başkasının yardımına ihtiyaç duyacak. Bu nedenle ailesi eğitim ve yaşamı için gerekli masrafları da göz önünde bulundurarak Dr. Alp Nuhoğlu ve doğumu gerçekleştirdiği belirtilen Dr. Cengiz Alataş hakkında 200 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

Jinekolog Dr. Alp Nuhoğlu, Ayşe K.'nın kendi hastası olmadığını, sadece hamileliğinin beşinci ayında bir kez gördüğünü belirterek, kendisi hakkında dava açılmasını 'para koparma' girişimi olarak yorumladı. Down sendromuna karşı gerekli testlerin yapıldığını ve riskin 2 bin 500'de 1 gibi çok düşük bir oranda çıktığını, bunun üzerine amniyosenteze (bebeğin içinde bulunduğu sıvının alınıp incelenmesiyle down sendromunu kesin tespit etmeye yarayan yöntem) gerek duyulmadığını anlatan Nuhoğlu, "Down sendromlu bebekler bugün de yarın da doğacak. Bütün testleri yaparsınız, çok çok düşük bir ihtimal de olsa yine doğabilir. Kalp delikleri ise hekimlerin korkulu rüyasıdır ve bunu görmeyebilirsiniz. Bir çocuk kardiyoloğu da bunu atlayabilir. Sadece beşinci ayda değil, dokuzuncu ayda da fark edilmeyebilir. Hayatla bağdaşmayacak anomali olduğunda gebeliği sonlandırıyoruz. Mahkemede konuşacağım. Bilirkişi raporu suçsuz olduğumu ortaya koyacak" dedi.

Nuhoğlu mesleki sorumluk sigortası yaptırdığını da söyledi.

Zamlı muayene, çok tetkik

Nuhoğlu'nun yaptırdığını söylediği mesleki sorumluluk sigortası bu gibi hasta mağduriyeti durumlarında önem kazanıyor. Doktor hatası, ihmali gibi durumlara karşı hekim kendini sigortalıyor. Böylece hasta mağduriyetine karar verilip mahkemelerin tazminata hükmetmesi durumunda söz konusu meblağı hekimin prim ödediği sigorta karşılıyor. ABD'de yaygın olan sistem Türkiye'de henüz isteğe bağlı. Sigorta yaptıran hekim sayısı her geçen gün artıyor.

Ancak İstanbul Tabip Odası uygulamanın bakanlık tarafından zorunlu hale getirilmeye çalışıldığını belirterek karşı çıkıyor. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen, "Kamuda çalışan ve günde 80 hasta bakan bir doktor hata yapıp davayla karşı karşıya kalacak diye sigortalanması isteniyor. 80 hastaya bakmak hekimin tercihi değil ki. Doktorun bağlı bulunduğu kamu kurumu veya özel hastane bunu karşılamalı. Sigortanın zorunlu hale gelmesi durumunda doktorlar riskten kurtulmak için daha fazla tetkik isteyecek. Bu durumda hekimler riskli işlemlerden kaçınır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber