Konut kredisi kullanımında şok düşüş

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Nisan 2008 11:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kredilere olan rağbetin azalması vatandaşı nasıl etkileyecek?

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, konut kredilerinde yılın ilk üç ayında, taksit ödemeleriyle birlikte 4 milyar YTL'lik büyümenin ardından bir daralma gözlendiğini söyledi. Son 15 günde ise sektörde haftalık 250-300 milyon YTL arasında seyreden büyümenin 170-180 milyon YTL seviyelerine gerileyerek yüzde 30 azaldığını kaydeden Erbil, ocak ayı başında sektörün 31 milyar YTL'lik bir hacimle girdiğini, yıl sonunda ise durgunluğa rağmen yüzde 30'luk bir büyümeyle 41 milyar YTL'ye ulaşmasını öngördüklerini ifade etti.

Garanti Mortgage'ın çağrı merkezi "444 EVİM"in tanıtım toplantısında konuşan Erbil, "Bununla birlikte konut fiyatlarında bir düşüş gözlemiyoruz. Faizin bu yıl aylık yüzde 1'i görmesi şimdilik hayal. Üç ay önce faizlerin düşme ihtimalini daha yüksek bulurken şimdi yükselme ihtimalini daha yüksek buluyoruz" dedi.

SİSTEMİMİZ SAĞLAM

Tüketicinin fiyat odaklı hareket ettiğini belirten Erbil, 2001'de bankacılık sektöründe ABD'dekine benzer şekilde bir likidite sorunları yaşandığını belirterek, BDDK'nın kurulmasıyla sektörün regüle edilmesinin olumlu bir etkisi olduğunu kaydetti. "Bu kriz bizim için çok öğretici oldu" diyen Erbil, şöyle devam etti:

80 BİN ÇAĞRI

"Biz müşterimizin kredibilitesini iyi ölçüyoruz. ABD'deki gibi yüzde 100'e varan oranda konut kredisi vermiyoruz. Alacakların ikincil piyasalara satılması konusundaki düzenleme ise bizde yeni yapıldı. Tam da küresel kriz ortamına denk geldiği için çok rağbet görmedi. O nedenle bizim bankacılık sistemimize çok fazla etkisi olmasını beklemiyoruz."

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran da mortgage konusunda uzman olmak hedefiyle yola çıktıklarını ve yüzde 14 pazar payı ile sektörde lider olduklarını ifade ederek, çağrı merkezine bu yıl 80 bin çağrı ve 2000 konut kredisi satışı beklediklerini belirtti. Çağrı merkezini arayarak bir görüşme de yapan Onaran, 29 kişilik bir ekibin 24 saat çağrı hizmeti vereceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber