Danıştay'dan eczacılara iyi haber

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2008 21:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Danıştay, Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında imzalanan protokolün, eczacı ya da çalışanın bilgisi dışında düzenlenmiş de olsa, kuruma sahte reçete, kupür veya rapor fatura eden eczaneyle ilgili cezai işlem uygulanmasını öngören hükmünün yürütmesini durdurdu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Danıştay 10. Daire, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'nın (TEİS), geçen yıl Temmuz ayında TEB ile SGK arasında imzalanan, "Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol"ün bazı maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davada ilk aşamayı sonuçlandırdı.

Protokolün, uygulanacak usul ve esaslar, endikasyon uyumuna bakılacak durumlar, eczacı tarafından uygulanacak indirim oranları, kuruma teslim edilen faturaların geri ödenmesi, provizyon sistemine gerçeğe aykırı, hayali reçete kaydının yapılması durumunda uygulanacak cezaları düzenleyen hükümlerinin yürütmesinin durdurulması istemini reddeden daire, eczacı veya çalışanının bilgisi dışında düzenlenmiş de olsa kuruma sahte reçete, kupür veya rapor fatura eden eczaneyle ilgili cezai işlem uygulanmasını öngören hükmün yürütmesini durdurdu.

Danıştay 10. Dairesi'nin kararında, Anayasada ve ceza hukukunda, suçların ve cezaların şahsiliği kuralının yer aldığı, bu kural uyarınca hiç kimsenin üçüncü kişinin suç teşkil eden bir fiil ya da işleminden dolayı cezalandırılamayacağı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bu durumda, eczacı ya da çalışanının bilgisi dışında, bir başka ifadeyle üçüncü kişiler tarafından sahte olarak tanzim edilen reçete, kupür veya raporun kuruma fatura edildiğinin tespit edilmesi halinde eczacının cezalandırılması mümkün değildir. Bir başka ifadeyle eczacı veya çalışanın kasıt veya kusuru tespit edilmediği sürece, üçüncü kişiler tarafından sahte olarak tanzim edilen reçete, kupür veya raporun eczacı tarafından kuruma fatura edilmesi işleminden dolayı eczacının cezalandırılmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır."

Danıştay 10. Dairesi'nin kararına davacı TEİS ile davalı TEB ve SGK'nın itiraz hakları bulunuyor. Bu durumda itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nde görüşülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber