Sağlık Bakanı Akdağ: Doktorların özlük hakları iyileştirilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2008 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanlığının, üniversite hastanelerinin alacaklarının yüzde 85'inin ödenmesi, yüzde 15'inin de terkin edilmesi (silinmesi) için kanun

taslağı hazırladığını söyledi.

Akdağ, AK Parti'nin TBMM Grup Toplantısında gazetecilerin sağlıkta tam gün uygulamasına geçilmesiyle ilgili sorularını yanıtlarken, Sağlık Bakanlığında çalışan her 100 doktordan 70'inin tam gün çalıştığını belirtti. Hazırlanan kanunun yüzde 30'luk kısmın yönetilmesi için hazırlandığını anlatan Akdağ, "Hazırladığımız kanun taslağı Şu anda Başbakanlıkta. Başbakanlık bir toplantı yapacak. Görüşleri bu toplantılarda temin etmiş olacak. Sivil toplumdan da görüşler alacak. Ondan sonra da Bakanlar Kuruluna getirecek" dedi.

Akdağ, Türk Tabipler Birliğinin genel yaklaşımının da on yıllardır 'tam gün yasası olsun' şeklinde olduğunu bildirdi.

Üniversitelerin alacakları ile sorunların büyük ölçüde çözüldüğünü ifade eden Akdağ, Maliye Bakanlığının bu konuda bir kanun taslağı hazırlandığını açıkladı. Akdağ, "Ödemelerin yüzde 85'ini yapacaklar o şekilde bir el sıkışma olabilecek" diye konuştu. Bakanlık olarak kendilerinin de her yıl Çalışma Sosyal Güvenlik Kurumu ile el sıkıştıklarını anlatan Bakan Akdağ, "Diyelim ki 11 milyar borcumuz var. Anlaşıp 9.5 milyarla el sıkışıp kalkıyoruz. İhtiyaçlarımızı da görüyoruz" dedi.

Akdağ, 2007 yılında yaklaşık 2 milyar YTL'yi terkin ettiklerini sözlerine ekledi. Üniversite hastanelerinin alacaklarından vazgeçip geçmediğine ilişkin soru üzerine de Akdağ, "O kadar büyük rakamlar değil elbette ama faturalar üzerinde anlaşarak sorunu çözeriz. İktisadi kamu kuruluşu sonuçta. Maliye'nin üniversite hastanelerinin alacaklarının yüzde 15'inin terkin edilmesi yönünde bir hazırlığı var" diye konuştu.

TAM GÜNDE NELER VAR

Bakan Akdağ, doktorların tam gün çalışmasıyla ilgili yasa taslağı hakkında şu bilgileri verdi:

"Kamu hastanelerinin döner sermaye uygulamaları ile üniversitelerin döner sermaye uygulamalarını paralel hale getiriyoruz. Bu üniversitelerin de talebiydi. Hekimlerimizin özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler var. Bütün sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler var. 45 saatlik çalışma süresini 40 saate indiriyoruz. Nöbet ücretleriyle ilgili iyileştirmeler getiriyoruz. Doktorların emeklilik maaşlarının iyileştirmesiyle ilgili düzenleme de taslağımızda var. Taslağa göre, doktorlar hem üniversite hastanelerinde hemde devlet hastanelerinde çalışabilecek. Bunu tercih etmiyorsa özel sektörde çalışacak demektir. Onu da ikiye ayırıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı bir hastanede çalışıyorsa muayenehane açamayacak.

Ama SGK ile anlaşmalı diğer hastanelerde de çalışabilecek. Birden fazla hastanede çalışmanın önünü açık tutacağız. Ama 'ben muayenehane açacağım' diyorsa hekim arkadaşımız, SGK ile anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışabilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber