Bilişim sektörünün afet hazırlıkları Ulusal Bilişim Kurultayı'nda değerlendirildi

Türkiye Bilişim Derneğinin (TBD) 40'ıncısını düzenlediği Ulusal Bilişim Kurultayı, "Doğal Afetlerde Dayanıklı Bilişim Ekosistemi" temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) gerçekleştirildi. Programda TBD Başkanı Rahmi Aktepe, konuşma yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, iletişimde 5G'ye en az yüzde 50 yerlilikle girmek istediklerini ve bunun çalışmalarını yaptıklarını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2023 22:44, Son Güncelleme : 21 Aralık 2023 23:05
Bilişim sektörünün afet hazırlıkları Ulusal Bilişim Kurultayı'nda değerlendirildi

Türkiye Bilişim Derneğinin (TBD) 40'ıncısını düzenlediği Ulusal Bilişim Kurultayı, "Doğal Afetlerde Dayanıklı Bilişim Ekosistemi" temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda gerçekleştirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, kurultayın açılışında yaptığı konuşmada, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarının özverili çalışmalarıyla başlatılan "yeniden inşa süreci"nin devam ettiğini söyledi.

Dünya genelinde yoğun nüfus ve yapılaşmayla birlikte afetlerin sayısının ve sıklığının her geçen gün arttığına işaret eden Sayan, "Doğal afetleri, mutlak şekilde öngörmek ve kontrol etmek mümkün gözükmemekle birlikte risk yönetimi temelli bir yaklaşımla oluşabilecek zararları en aza indirmek ve afetleri yönetilebilir olarak ele almak önem kazanıyor. Kentsel alanların afet riski söz konusu olduğunda, çarpan etkisi oluşturması nedeniyle etkin bir afet yönetimi kaçınılmaz bir gerçektir. Sürdürülebilir, uzun vadede etkin, çok paydaşlı ve disiplinler arası biçimde veriye dayalı olarak sürecin yönetilmesi önem arz ediyor." dedi.

Bilişim teknolojilerinin de olası afetlerin öngörülmesi ve bunlara hazırlıklı olunmasına imkan sağladığını ifade eden Sayan, afetler karşısında bilgi teknolojilerinin kullanımının gerekliliğine yönelik farkındalığın arttığını ancak bilgi teknolojilerine ve yapay zeka uygulamalarına beklenen düzeyde başvurulmadığını bildirdi.

Sayan, kişiler ve kurumlar arasında iletişimi kolaylaştıran sosyal medya araçlarının yaygın kullanımının afet yönetimi açısından önem kazandığına dikkati çekerek, yerli ve milli uygulamaların önemine değindi.

2016'da yapılan 4.5G ihalesinde yüzde 1 seviyesinde olan yerlilik oranının bugün yüzde 30'ları aştığını vurgulayan Sayan, şunları ifade etti:

"5G'ye en az yüzde 50 yerlilikle girmenin hesaplarını yapıyoruz ve bunun çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Bilgi teknolojileri sektörünün hizmet ve yazılım alt sektörlerinde yerli üretim payının yüzde 75'leri bulduğunu paylaşmaktan gurur duyuyorum. Cumhurbaşkanı'mızın altını çizdiği Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu çerçevesinde 'Türkiye Yüzyılı'na yaraşır şekilde her alanda yüksek teknoloji ürünlerini ülkemizde yerli ve milli imkanlarla üretebilmek temel hedefimiz."

- "Dijital dönüşüm, sağlıkta yeniliklere imkan verdi"

Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz da dünyada siyasi bağımsızlığın, teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini söyledi. Yılmaz, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız liderliğinde, 'Tam Bağımsız Türkiye' hedefiyle birçok alanda başlatılan Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye Vizyonu kapsamında Türkiye Yüzyılı dönemi, yeni teknolojileri üreterek gelişen ve dönüşen ülkemizin teknoloji geliştirme konusunda küresel merkez haline geleceği bir dönem olacaktır. Dijital dönüşüm, sağlık alanında da önemli yeniliklerin sağlanmasına imkan verdi. Bu dönüşüm, sağlık hizmetlerinin sunumunda, erişiminde, hatta hasta-hekim ilişkilerinde devrim niteliğinde gelişmelere yol açtı." diye konuştu.

Türkiye'de afetlerin ortaya çıkardığı olumsuz durumların önlenebilmesi için tüm kurumlar ve vatandaşların birlikte uyumlu ve sistemli hareket etmesi gerektiğini beliren Yılmaz, Bakanlığın başlattığı Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında kayıtların elektronik ortamda tutulması ve afetlerden korunabilmesi amacıyla dijitalleşmenin arttığını dile getirdi.

Yılmaz, afet anlarında yaşanan duruma müdahale ve destek için yeni sistemler geliştirildiğini, bu sayede sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve uygun şekilde organize edilmesi, sunulması ve bu acil durum hizmetleri için gerekli teknik altyapı çalışmalarının sağlanmasının amaçlandığını ifade ederek, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hastanelerin hasardan kaynaklanan bilişim altyapı ihtiyaçlarını tespit etmek ve gerekli uygulamaları acil ihtiyaçlara yönelik geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.

- Bilişimde muhtemel depremlere hazırlık

TBD Başkanı Rahmi Aktepe de yaklaşık 10 milyon vatandaşı doğrudan etkileyen deprem felaketinin üzerinden çok az zaman geçtiğine işaret ederek, yeni gündemlerinin muhtemel İstanbul depremi olduğunu, bu konuda dernek olarak çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Aktepe, "Asrın felaketinde bilişimde büyük sıkıntılar yaşadık. Aynı zamanda bilişim teknolojileri hayat kurtarırken bir yandan da kötü niyetli kişiler toplumu demoralize ederek büyük yaralara yol açtı." dedi.

TBB Genel Başkanı Rahmi Aktepe, "Teknoloji üreten Türkiye yeni sloganımızdır" diyerek, ülkemizin bilişim yüzyılı olması temennisinde bulundu.

Aktepe, dünya gündeminin iklim krizi ve sürdürülebilirlik olduğunu vurgulayarak, Yeşil Bilişim'in önemine dikkat çekti. Yeşil OSB'ler gibi yatırımların ülkemizde konuşulmaya başlandığını belirtti ve Ankara Sanayi Odası'nı bu yöndeki girişimleri için tebrik etti.

Bilişimcilerin artık sürdürülebilir kalkınma, doğa dostu üretim, döngüsel ekonomi ve iş akışını önceliklendiren teknolojileri konuşması gerektiğini ifade eden Aktepe, "İnsanı önceleyen Teknoloji üreten Türkiye yeni sloganımızdır" dedi.

Yapay Zeka ve Siber Güvenlik Ön Planda

Aktepe, açıklamalarında özellikle Yapay Zeka ve Siber Güvenlik konularına vurgu yaptı. Yapay Zeka'nın dünya genelinde önemli bir gündem maddesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu alanda kendi yapay zekasını oluşturması ve uluslararası arenada rekabet edecek bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi.

Siber güvenlik konusunda ise yerli ve milli yazılımların kullanılması çağrısında bulunan Aktepe, savunma ve güvenlik alanlarında siber güvenlik yazılımlarının yerli ve milli hale gelmesi gerektiğini vurguladı.

Aktepe, Türkiye Bilişim Derneği'nin 52 yıllık birikimine vurgu yaparak, derneğin ülkemizde bilişim ekosistemini oluşturmak ve Türkiye'yi bilişimde dünya lideri yapma mücadelesini sürdüreceğini belirtti. Ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirilen çalışmalara da değinen Aktepe, Türkiye'nin bilişim dünyasındaki etkileşimini artırmaya yönelik çabalarını vurguladı.

40. Ulusal Bilişim Kurultayı ve Gelecek Perspektifi

Türkiye Bilişim Derneği'nin 40. Ulusal Bilişim Kurultayı'nın ana temasının "Doğal Afetler" olduğunu açıklayan Aktepe, bilişim teknolojilerinin afet yönetiminde nasıl kullanılacağını ve kritik altyapılara nasıl yatırım yapılacağını konuşacaklarını ifade etti.

Ayrıca, yapay zeka, nesnelerin interneti, blockchain, robotik ve otomasyon, büyük veri ve veri analitiği, 5G teknolojisi, sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik gibi konuların da gündemde olduğunu belirten Aktepe, bu alanlarda yapılacak çalışmaların geleceğe yön vereceğini dile getirdi.

Son olarak, Aktepe gençlere seslenerek, bilişimi takip etmelerini ve üretici olmalarını istedi. Türkiye Bilişim Derneği olarak gençlere önem verdiklerini ve bayrağı onlara teslim etmeyi arzuladıklarını ifade etti. Aynı şekilde, kadın çalışma grubunun da başarılı çalışmalarını övdü.

Açılışın ardından bilişim sektörüne hizmet verenlere "Yaşam Boyu Hizmet" ve "İnovasyon Ekosistemine Katkı" ödülleri takdim edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber