Erken emekli olmak isteyenlerin son gün telaşı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2008 19:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın getirmiş olduğu geç emeklilik dezavantajından kurtulmak isteyen sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar, son günde Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurdu.

Eski yasadan faydalanarak, daha erken emekli olabilen sosyal güvencesi olmayan çalışanlar, yeni yasadan etkilenmemek için SSK önünde metrelerce kuyruk oluşturdu.

Sigorta başvurusu için normal günlerde 50-60 kişinin başvuru yaptığını belirten Fatih Sigorta İşleri Genel Müdürü Kenan Erdem, "Bu hafta sağlık güvencesi için 10 bin kişi başvurdu. Başvurunun son günü olan bugün ise ilçemiz Sigorta İşleri'ne 7 bin kişi başvuru yaptı" diye konuştu.

Yeni hazırlanan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na tabi olarak geç emekli olmaktan korkan sosyal güvencesi olmayan çalışanlar, eski yasadan faydalanmak için başvurunun son gününde Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü'ne akın etti. Yeni yasa nedeniyle geç emekli olmak istemeyen genç-yaşlı, çalışan-çalışmayan vatandaşlar, Fatih Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü'nde metrelerce kuyruk oluşturdu. Yasa çıkmadan önce sigortalı olmak için günde 50-60 başvuru yapılırken, son 1 haftada 10 bin kişi, başvurunun son günü olan bugün ise 7 bin kişi başvuru yaptı. Başvurusunu tamamlayan vatandaşların çıkıştaki sevinci yüzlerinden okunuyordu.

Yeni yasanın getirmiş olduğu geç emeklilikten kurtulmak için saatlerce sıraya girerek, sigorta yaptıklarını belirten çalışanlar, "Eski yasaya tabii olarak, emekli olanlar 7 sene önce emekli oluyormuş. Eğer bir kaç gün sonra başvurumuzu yapsaydık, 7 sene sonra emekli olacaktık" ifadelerini kullandılar. Bir kaç senedir sosyal güvencesi bulunmadan çalıştığını belirten Cenk Gülen, "Bugün sıraya girerek, sigortalı oldum. Birkaç senedir çalıştığım halde sigortam yoktu. Yeni yasanın getireceği dezavantajlarını öğrenince, ben de daha erken emekli olabilmek için, başvurunun son gününde sigortalı oldum" ifadelerini kullandı. Her hükümet döneminde yeni yasaların yürürlüğe girdiğini ve hayatı değiştirdiğini ifade eden Muhasebeci Yılmaz Tan, "Bu hükümet geldi. Vatandaş yasa değişiyor diye Sigortalar kurumu'na koştu. Bu hükümet değişince, başka yasalar gelicek ve yaptığımız başvurular boşa gidecek" şeklinde konuştu.

Mesainin bitiminden sonra gelip, sosyal güvence sahibi olmak isteyen çalışanlar ise içeri alınmayınca hayal kırıklığına uğradı. Bugünün tarihi ile işlem yapılması için yetkililer tarafından uyarılan vatandaşlar, postaneye yönlendirilerek, başvuru formunu iadeli taahhütlü olarak yetkililere ulaştırmaları konusunda yol gösterildi.

Başvuru için bugün son gün olduğu öğrenilirken, yarın başvuru yapılması durumunda mükelleflerin işlemlerinin yeni yasaya göre uygulanacağı belirtildi. Yarın Sosyal Sigortalar Kurumu'na başvuru yapıp, eski yasadan faydalanarak, emekli olmak isteyen çalışanların ise asgari brüt ücret olan 608 YTL ceza ödedikten sonra eski yasadan faydalanabileceği kaydedildi.

Eski yasadan faydalanmak için çalışanların özellikle son 1 haftadır Sosyal Sigortalar Kurumu'na akın ettiğini belirten Fatih Sigorta İşleri Genel Müdürü Kenan Erdem, "Yeni yasa çıkmadan önce günde 50-60 kişi başvuru yapardı. Fakat son bir hafta içinde sigortalar kurumuna 10 bin kişi başvurdu. Başvurunun son günü olan bugün ise 7 bin kişi başvuru yaptı. Bugün başvuru yapamayıp, eski yasadan faydalanmak isteyenler ise asgari geçim ücreti olan 608 YTL cezayı ödedikten sonra yeni yasanın etkisinden kurtulabilecek" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber