Zam şampiyonu kırmızı mercimek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Mayıs 2008 10:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Nisan'da bakliyatta üretici fiyatları hiç artmazken, market fiyatlarında kırmızı mercimekte yüzde 24.3, yeşil mercimekte yüzde 8.5 fiyat artışı yaşandı. Havaların ısınmasıyla birlikte sebze fiyatlarında ise düşüş görüldü

Tüm dünyada gıda ürünleri fiyatlarında hızlı artışlar yaşanan nisan ayında, Türkiye'de üretici fiyatları neredeyse hiç artmazken, market fiyatlarında rekor artışlar görüldü. Market fiyatları bazında nisan ayının zam şampiyonu, yüzde 24.3'le kırmızı mercimek oldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Nisan ayında yaş meyve ve sebze fiyatlarıyla birlikte önem arz eden çeşitli gıda ürünlerinin fiyatlarında yaşanan değişimleri açıkladı.

MAKAS ÇOK YÜKSEK

TZOB'un, tüketici hareketlerinin fazla olduğu Ankara, İstanbul, Mersin ve İzmir illerinden derlediği verileri değerlendiren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranlarda etkili olduğunu belirtti. Bayraktar, "Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 272'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 170'lere, baklagillerde yüzde 331'lere, pirinçte yüzde 497'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 231'lere kadar çıktığı görülmektedir. Görüldüğü üzere, üretici ve market fiyatları arasındaki makas, daha önceki açıklamalarımızda da ifade ettiğimiz gibi çok yüksektir" dedi.

ZAM ŞAMPİYONU

Buna göre kırmızı mercimekte yüzde 24,3, yeşil mercimekte yüzde 8,5, kuru fasulyede yüzde 3,3, nohutta yüzde 3,1 fiyat artışı yaşandı. Hayvansal ürünler grubunda ise et fiyatı yüzde 3,1, yumurta fiyatı yüzde 2,8 arttı. Sebzelerden domateste yüzde 22,5, havuçta ise yüzde 22,4'lük bir artış meydana geldi. Kuru kayısı ve kuru incirde fiyat değişimi gözlenmezken, en önemli düşüş sivri biber, yeşil fasulye ve çilekte gerçekleşti.

Üretici fiyatları değişmedi

Baklagillerin fiyat artışının devam ettiği ürün grubu olduğunu belirten Şemsi Bayraktar, "Baklagillerde üretici fiyatında bir değişim gözlenmezken market fiyatlarında bu denli artışın olması, fiyat artışının üreticilerimizden kaynaklanmadığının göstergesidir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber