Huzurlu toplum, birbirimizi sevmekle olur

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2008 19:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Müftüsü Ali Melek, huzurlu toplumun ancak insanların birbirlerini sevmesiyle olabileceğini söyledi. İnsanın sosyal bir varlık olduğunu hatırlatan Melek, bu nedenle insanın varlığını ve yaşantısını birlikte yaşadığı fertlerle beraber sürdürebileceğini belirtti.

İnsanın var oluşunun toplumun varlığına bağlı olduğuna dikkat çeken Melek, toplumun insanların yalnız belli bir yerde bir arada yaşmaları değil aynı zamanda bir düzen içerisinde bir arada yaşama sanatı olduğunu kaydetti.

İslam dininin inananlar arasında yardımlaşma ve dayanışmanın tesisine ve bunun sürdürülmesine büyük önem verdiğini anlatan Melek, "Huzurlu bir toplum, bir birini seven, dayanışma ve yardımlaşmayı ilke edinen fertlerden meydana gelir. Birbirlerine karşı duyarsız, sevinçleri, tasaları, inanç ve gayeleri aynı olmayan toplumların kuru bir kalabalık ve yığından öte bir manası olamaz." diye konuştu.

Melek, "Gönül birliği olmayanların, bedenen bir arada olmaları istenen seviyede birliği ve beraberliği sağlamaz. Mensubu olduğumuz Yüce İslam Dini; temeli sevgi, saygı, dayanışma, fedakarlık, uzlaşma ve yardımlaşma olan bir toplum meydana getirmeyi hedeflemiş, Sevgili Peygamberimiz de fiilen böyle bir toplum modeli ortaya koymuştur. Kur'an'ın ifadesiyle o toplumun fertleri 'Kendi canları çekmesine rağmen yemeği, yoksula, yetime ve esire yedirirler.' Hz.Peygamber, toplumda görmeyi arzu ettiği bütün güzellikleri önce kendi şahsında göstermiş, isteyeni geri çevirmemiş, yedirmiş, giydirmiş, yoksulları gözetmiş, yetimleri bağrına basmış, hastaları ziyaret etmiş, zayıfları korumuş ve onları hiçbir zaman kendi haline terk etmemiştir. İnanan insanın hedefi, yaşadığı sürece sorumluluk sahibi iyi bir kul olmak, iyilik etmek, Allah'a karşı gelmemektir. Bu yüce hedefe ulaşmak için bütün Müslümanlar birbirlerine yardım etmelidirler." dedi.

Mü'minlerin kardeş olduğunu belirterek Hz. Muhammed'in (S.A.V) "Sizden her kim din kardeşine bir fayda sağlayabilirse, bunu hemen yerine getirsin, ihtiyacını gidersin." hadisini hatırlatan Melek, mü'minlerin karşılıklı yardımlaşması ve dayanışmasının en kapsamlı bir sigorta olduğunu vurguladı.

İslam'da sosyal hayatın önemli kurallarından birinin de yardımlaşma ve paylaşma olduğunu ifade eden Melek, yardımlaşma ve paylaşmanın insanlar arasındaki birlik ve beraberliği güçlendirip toplumu canlı tutacağını söyledi.

Kur'an-ı Kerim'deki "İyilikte ve fenalıktan sakınmakta birbirinizle yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın." ayetini hatırlatan Melek, "Mü'minler kardeş oldukları için birbirini sevmeli, korumalı ve birbirlerine merhamet etmelidirler. Hiç kimse bir diğerine haksızlık ve zulüm etmemeli, haksızlık yapanın eline de bırakmamalıdır. Toplumdaki İslam kardeşliğinin daha da pekişmesi, paylaşma ruhunun daha çok artması birbirini daha çok seven, yardımlaşan ve dayanışma ruhu içerisinde kederleri, sevinçleri paylaşan bir toplum olması için dua edelim." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber