Faturaları şişirmek için örtü, bez gibi ürünlere Latince isim verip fiyat yükseltmişler

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Mayıs 2008 20:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

SSK müfettişleri, bazı doktorların faturaları şişirmek için örtü, bez, su gibi basit ürünlere Latince isim verip fiyatlarını yükselttiğini belirleyince şaşkına döndü...

SOSYAL Güvenlik Kurumu'na bağlı müfettişlerin Antalya Sağlık İşleri Müdürlüğü'nün hesaplarıyla ilgili yaptığı inceleme sırasında bazı doktorların, ameliyatlarda kullanılan sıradan malzemeleri Latince isimleriyle yazarak, yüksek fiyattan faturalandırmasıyla ilgili skandal ortaya çıktı. İhbar üzerine, faturaları mercek altına alan müfettişler, duyulmamış tıbbi terimler olduğunu belirlediler. Bu terimlerle ilgili, hastanelerin sağlık görevlilerinin ifadesine başvuran müfettişler, söz konusu faturaladaki tıbbi terimlerin, ameliyatlarda kullanılan ve bedeli çok düşük olan, ?örtü, bez, su' gibi malzemeler olduğunu tespit etti. Bu malzemelerin faturalarda, ?diebussus, nominattivusus' gibi Latince isimlerle ifade edilerek, karşılığında yüksek bedel istendiği saptandı. İfadesi alınan görevliler, isimler için ?yanlışlıkla yazılmış' savunmasını yaptı.

AMELİYATTA DA ŞİŞİRME VAR

YAPILAN incelemelerde, faturalarda yer alan malzemelerle ilgili başka usulsüzlükler de belirlendi. Doktorların ameliyatlarda kullandıkları malzemeler için çok farklı fiyatlar çıkardıkları ortaya çıktı. Örneğin, vertebra ameliyatında bir doktor, 8 bin YTL bedelli malzeme kullanırken, aynı hastanede bir başka doktorun yine aynı ameliyat için 15 bin YTL'lik malzeme kullandığı saptandı. İncelemelerde, diş protezi ameliyatında bir doktor, 6 bin YTL'lik malzeme kullanırken, aynı hastanede bir başka doktorun aynı iş için 2 bin 500 YTL'lik malzeme kullandığı tespit edildi. Müfettişler, aynı ameliyatlarda kullanılan malzemelerde ortaya çıkan aşırı fiyat farklılıklarının, doktorlar ile ilaç firmaları arasındaki ?yakın ilişkiden' kaynaklandığı saptadı. Müfettişlerin raporunda, ?İyileştirici nitelikte tıbbi malzeme satışı ile iştigal eden firmaların, operasyonu yapan doktorlarla çeşitli şekilde ilişki içine girmeleri nedeniyle, ödeme evraklarındaki malzemelerin fiyatları değişmektedir' denildi.

HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber