Yılda bir kez kan şekeri tahlili yapın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2008 16:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, diyabette erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.

Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, basit bir kan tahlili ile teşhis edilebilen hastalığın, geç teşhis edildiği zaman böbrek yetmezliği, kalp krizi ve beyin felci gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Pankreasın salgıladığı insülinin yetersiz kalması veya vücutta insuline karşı direnç gelişmesi nedeniyle diyabet hastalığının ortaya çıktığını ifade eden Akbaş, hastalığın doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Diyabetin yaşlı insanlarda ve şişmanlarda daha çok görüldüğünü ve vücutta 10 yıl boyunca gizli seyredebildiğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, çevresinde diyabet hastası olmayanların diyabeti yeterince tanımadığını, bu nedenle hastalık belirtilerinin kolay fark edilemediğini kaydetti.

Diyabetin kronik bir hastalık olduğunu ve erişkinlerde diyabet görülme sıklığının yüzde 7'lere vardığını belirten Akbaş, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 850 bin diyabetli bulunduğuna dikkat çekti. Aynı oranda da gizli diyabetik olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Dr. Murat Akbaş, "Toplam diyabetli sayısı 5 milyonun üzerindedir" dedi.

Akbaş, diyabetli hastaların kalp ve damar hastalığı geçirme riskinin diyabetik olmayanlara göre 5 kat fazla olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Diyabet hastalığı, yapılan basit bir kan şekeri tahlili ile teşhis edilebiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımızdan en az yılda bir kez kan şekeri tahlili yaptırmalarını istiyoruz".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber