KPSS'de Yaş ve Askerlik Sınırlamaları

Memuriyet kadroları ile sözleşmeli pozisyonlara atanmak için girilmesi gereken KPSS sınavı iki safhadan oluşmaktadır. İlk safhada ÖSYM tarafından yapılan "sınav" bulunmaktadır. İkinci sayfada ise boş kadroların yer aldığı "tercih işlemleri" bulunmaktadır. Sınavlar lisans mezunları için 28-29 Haziran, önlisans ve orta öğretim mezunları için ise 21 Eylül 2008 tarihlerinde yapılacaktır. Devamı için başlığa tıklayınız.
* KPSS Lisans kılavuzu için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Mayıs 2008 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAŞ ŞARTI

Yaş şartına ilişkin kılavuzda tek bir belirleme yapılmıştır. "Genel Şartlar" bölümünde; "sınava başvuracak adayın 18 yaşını tamamlamış olması" gerektiği belirtilmiştir.

Bunun dışında sınava başvurmak ve sınava girmek için belirlenmiş başkaca bir şart bulunmamaktadır. Buna göre sınava 60 yaşındaki aday dahi başvuru yapabilir.

Ancak, kamu kurumlarının boş kadroları "tercih kılavuzu" adı altında ÖSYM tarafından yayımlanacaktır. Kılavuzda yer verilen açıklamaya göre tercih kılavuzunun yayımı için KPSS önlisans ve ortaöğretim sınavının 21 Eylül 2008 tarihinde yapılması ve sonuçlarının açıklanması beklenecektir. İşte bu tercih kılavuzunda, her bir kadronun yanında tek tek hangi şartların arandığı yer alacaktır. 2006 yılında yapılan düzenlemeye göre, kamu kurumları mevzuatlarında özel hüküm bulunmadığı sürece yaş şartı arayamayacaktır. Bu düzenleme hala geçerlidir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ASKERLİK ŞARTI

Kılavuzun "Genel Şartlar" bölümünde yapılan belirlemeye göre, askerliği tecilli olan veya muaf olanlar da başvuru yapabilecektir. Sınava başvuru sırasında ve sınav sırasında "askerlik şartına" dair bir kontrol yapılmamaktadır.

Ancak, sınav sonrasında açıklanacak tercih kılavuzunda kamu kurumları askerliğe dair şartlara da yer verecektir. Nitelik Kod kılavuzunda yapılan belirlemeye göre bir kamu kurumunun atama yapacağı boş kadro için "askerliğini yapmış olma" şartı araması için mevzuatında özel hüküm bulunması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber