Savcı delilleri çarpıtmış

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Mayıs 2008 18:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP, kapatma davasının iddianamesine, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın ?çarpıtılmış deliller? koyduğunu savundu. TBMM mescidinde Kuran kursu açıldığı yönündeki soru önergesinin Başsavcı tarafından ek delil olarak sunulduğu, Bülent Arınç'ın böyle bir kursun açılmadığı yönünde verdiği yazılı cevabın iddianameye eklenmediği vurgulandı.

AKP, Anayasa Mahkemesi'ne verdiği ön savunmada, tüm işlemleri yargı denetimine açık olduğu için iktidar partilerine karşı dünyanın hiçbir yerinde dava açılmadığını ifade etti. Başsavcı'nın iddiaları şu örneklerle çürütülmeye çalışıldı:

MECLİS'TE KUR'AN KURSU YOK Kİ: Başsavcı, iddianamesinin ekinde, ?Bülent Arınç'ın başkanlığını yaptığı TBMM'nin mescidinde Kuran kursu açıldığının yazılı basında yer aldığı? yönündeki haberleri kaynak göstermiştir. Ancak söz konusu haber, soru önergesinden ibarettir. Sayın Arınç'ın bu soru önergesine istinaden verdiği yazılı yanıt, iddianamede yer almamıştır. Sayın Arınç, ?Meclis Mescidi'nde Kuran kursu açılması söz konusu değildir? diye yazılı yanıt vermiştir.

LAİKLİKLE NE İLGİSİ VAR: Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ?Ölümün nerede ne zaman geleceği belli mi? Musalla taşına yatırıldığınız zaman ?Falanca cumhurbaşkanıydı, falanca başbakandı' veya ?Cumhurbaşkanı niyetine ya da başbakan niyetine' demeyecekler. Er kişi niyetine diyecekler? sözleri laikliğe aykırı eylemlere delil gösterilmiştir. Bu konuşmanın laiklikle en ufak ilgisi yoktur.

İNGİLİZCE BİLMİYOR: Başbakan'ın 2003 mayısında Malezya'daki Times gazetesine, ?Modern bir İslam devleti olarak Türkiye, medeniyetlerin uyumuna örnek olabilir? dediği öne sürülmüştür. Oysa Başsavcı'nın bile iddianameye sunduğu bu konuşmanın İngilizce metninde ?Modern bir İslam devleti' ifadesi yer almamaktadır. Bu ifade, bir gazetecinin köşe yazısındaki yorumundan ibarettir.

?BEYAZ ÇARŞAF' MUHALEFETE CEVAPTI: Başbakan'ın grup konuşmasındaki, ?Biz o beyaz çarşaflarla yola çıktık. Bedel ödemeye hazırız. Bize de inanan, güvenen bir kitle var. O kitle, sessiz yığınlar olarak yıllar yılı bekledi. Öfkeli olduğumu söylüyorlar, öfke de bir hitabet sanatı? sözleri, Başsavcı tarafından ?dince kutsal sayılan kuralları referans gösterme ve istismar etmek' olarak nitelenmiştir. Bu sözler, kimi muhalefetin merhum Başbakan Adnan Menderes'in idam edildiği yönündeki imalı ve tehdit içeren konuşmalarına karşı verilen cevaptır.

Ebru TOKTAR / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber