Yeni Şafak: Sosyal güvenlik yasası veto edilebilir

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Mayıs 2008 11:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BEHÇET GÜNGÖR ANKARA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Meclis'te kabul edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın bazı maddelerinin düzeltilmesini isteyebileceği belirtildi. Gül'ün özellikle 5. risk grubunu oluşturan işçilerin yıpranma hakkının alınmasıyla ilgili maddeleri iade etmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın böyle bir iadeye karşı hazırlık yaptığı kaydedildi.

SEZER DE VETO ETMİŞTİ

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir bölümü veto edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, 17 Nisan tarihinde Meclis'te kabul edildi. 17 Nisan'da kabul edilen Yasa, Cumhurbaşkanı Gül'e 24 Nisan tarihinde gönderildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı 8 Mayıs tarihine kadar inceleme hakkı bulunuyor.

Alınan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Gül'ün veto edeceği maddelerin başında ise bazı iş kollarındaki yıpranma hakkının alınmasıyla ilgili maddeler olacak. Daha önceki yasada 5. derece risk grubunda olanlar fiili hizmet zammı alırken, şu anda Gül'ün önünde bulunan yasada bu hak alındı.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI ÇALIŞIYOR

Cumhurbaşkanı Gül'ün böyle bir vetosuna karşı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışma başlattığı belirtti. Yasa, tasarı halinde Meclis'te görüşülürken de Çalışma Bakanlığı yetkilileri tarafından bu risk grubuna girenlere fiili hizmet zammı verilmesi önerilmişti. Ancak CHP'li milletvekillerinin, bu risk grubundaki milletvekillerinin bu kapsamdan çıkarılması ısrarından dolayı işçilerin bu hakkı verilememişti. Çalışma Bakanlığı, bu risk grubuna giren herkese fiili hizmet zammının verilmesini önerecek.

Riskli meslek grupları

Gazeteciler, milletvekilleri, PTT dağıtıcıları, İnfaz Koruma Memurları, Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatı'nda görev yapanlar, Devlet Tiyatrosu sanatçıları, Hava Yolları'ndaki Uçuş Personeli, Lokomotif Makinistleri, Gemi Adamları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber