Okul gibi cezaevi

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 06 Mayıs 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cezaevi personelinin en hassas olduğu konu çocuklar... 0-6 yaş arasında 39 çocuğun bulunduğu cezaevinde dışarıda benzerine zor rastlayacağımız bir kreş binası var....

Müdür bizi odasında bekliyordu. Jandarmaya kimliklerimizi verdikten sonra kayıt işlemleri başladı. Birkaç telefon açıldı. Komutan, cezaevi müdürü arandı. Bu arada bize cezaevini "gezdiğimiz" süre boyunca eşlik edecek "öğretmenimiz" de yanımızdaydı. Sıra ikinci kimlik ve retina kayıtlarına gelmişti. Gözlerimizi gösterilen cihazlara "dayadık" ve "klik" sesini duyduktan sonra retina kaydımızın yapıldığını anladık. Bundan sonra tüm kapıların kenarlarındaki cihazlara gözlerimizi gösterecek ve öyle ilerleyecektik.

RETİNA KAYDI

Turnikeye benzer kapıdan da geçtikten sonra ikinci kez arandık ve tekrar gözlerimizi cihaza okutup, içeri girdik. Artık cezaevindeydik. Uzunca, sağında solunda sadece kapıların olduğu soluk krem rengi boyalı bir koridorun başındaydık. "Çok soğuk bir bina"ydı ilk cümlemiz. "Rehberimiz" İsa Devrim öğretmen yanıtladı: "Yeni taşındığımız için duvarlara tablolarımızı asamadık." Cezaevi Müdürü Güngör Altın bizi öğretmenlerin odasında bekliyordu. Müdür, öğle yemeğini erteledi ve sohbete başladık. Yeni ismiyle Bakırköy Kadın Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu, çok eski bir bina olduğu için 4 yıldır tadilattaymış. Ocak ayı itibarıyla da faaliyete geçmiş. İlk ay 492 kişiyle geldikleri Bakırköy Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlü sayısı 581'e çıkmıştı.

ÇETE-MAFYA DOLU

Müdür, bu "mevcudun" artmasını Türkiye'de genel olarak suç oranının yükselmesine bağlıyor. Çete ve mafya operasyonlarının sıklaşması da bu oranın artmasındaki en büyük nedenlerden biri. Çünkü ceza alanların büyük bir bölümü çete-mafya suçlusu... Özellikle Kasımpaşa'nın hemen hemen tüm tutuklu ve hükümlüsü Bakırköy Cezaevi'nde...

5 YILDIZLI OTEL KONFORU

Cezaevinin mimarisiyle de gurur duyuyor Müdür Altın, "Kapalı cezaevi olmasına rağmen üst kısmı açık yani gün ışığı içeride, infaz koruma memurları rahat dolaşabiliyor. Tutuklu ve hükümlüler de 24'e kişilik ortak alanı kullanıyor, odaları 2'şer kişilik..." diyor. Bakırköy Cezaevi'nde kalan "misafirler" aynı zamanda öğrenci... Altın, ekibiyle birlikte cezaevini eğitim yuvasına çevirmiş. 350 öğrencileri var... Bağlama, kuaför, biçki-dikiş, resim, okuma-yazma, takı tasarımı kursları bunlardan sadece birkaçı... "Dışarıda" bile zor rastlayacağımız 0-6 yaş grubuna ait muhteşem bir kreş var.

Hicran Aygün - Halil Çilingir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber