Gümrük işlemlerine de e-imza geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2008 16:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Otomasyon Projesi çerçevesinde bu yıl içinde İzmir'de e-imzanın da kullanılacağı bir uygulamaya geçmeyi hedefliyor.

Bu amaçla Gümrük Müsteşarlığı tarafından 1 Haziran 2008 tarihinde başlaması planlanan e-imza uygulaması ile ilgili, bilgilendirme paneli düzenledi.

Çarşamba günü(yarın) Saat:15.00 de İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü Hasan Aksoy toplantı salonunda yapılacak panelde, Gümrük Müsteşarlığı Muhabere Elektronik Daire Başkanı Nurcan Özyazıcı, Gümrükler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Harun Uslu, İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Nazım Bütün ve sistemin kurucu firması E-Güven şirketi Genel Müdürü Can Orhun bilgi verecek.

E-imza uygulamaları hakkında ön bilgi verilmesini hedefleyen panelde, saglanacak avantajları ve uygulama esaslarının anlatılacağını belirten İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Sefa Bingöl, ''Türkiye'de e-imza kullanımı, e-imza başvurusu nasıl yapılır, e-imza alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar, e- imzanın sağladığı avantajlar ve kullanım adımları gibi önem taşıyan konuları üyelerimize anlatacağız. Gümrükler Türkiye'de e-devlet uygulamasına ilk geçmiş kurumlarımızdan. Şimdi de bunun bir adım öteye taşımanın planları yapılıyor. Elektronik İmza e-devlet uygulamalarında gerçek anlamda faydanın sağlanabilmesi için kullanılması kaçınılmaz olan uygulamalarından. Özellikle gümrükler gibi prosedürün çok yoğun, ilgili tarafın çok fazla ve sürenin çok kritik olduğu uygulamalarda ıslak imzalı ve kağıt tabanlı uygulamalardan e-imza sayesinde tamamen elektronik ortama geçilmesi ihracatçılarımız ve taşıma firmaları için son derece önemli ve yükse tasarruflar sağlayıcı bir olanak sunacağına inanıyoruz'' dedi.

Gümrük müşavirinin hukuki ve mali sorumlulukları ağır bir görevi yerine getirdiğini vurgulayan Bingöl, ''E-imza sayesinde bu sorumluluğumuz da hata payı azalacak. Mesleğimizi icra ederken atacağımız imzanın elektronik olması ve çok ciddi güvenlik önlemleriyle korunuyor olması, bizim açımızdan ayrıca rahatlatıcı ve güven verici bir unsur. Henüz Avrupa Birliği'ne Üye Ülkelerdeki Gümrük Müşavirlerinin, henüz tam olarak kullanmaya başlamadıkları elektronik imzanın, Türkiye'deki Gümrük Müşavirleri tarafından kullanılacak olması da, bizler açısından ayrı

bir gurur kaynağı'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber