Emniyet, langırtın serbest bırakılması için yasa tasarısı hazırladı

Haber Giriş : 17 Ekim 2004 05:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

36 yıldır umuma açık yerlerde oynatılması yasak olmasına rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bile oynamaktan çekinmediği langırt, nihayet serbest bırakılıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, masa topu olarak da adlandırılan langırtın bilgi ve beceriyi artırdığı gerekçesiyle serbest bırakılmasını öneren yasa tasarısı hazırladı. Tasarı ile Milli Piyango, Spor Loto ve ganyan gibi özel yasa ile talih oyunları oynatan kurumların ihtiyacını karşılamak ve ihracını yapmak üzere rulet, tilt ve langırt gibi oyunların daha önce yasak olan imali de serbest bırakılıyor.

Bir jilet firmasının televizyon reklamlarıyla da duyurduğu 10 bin dolar ödüllü langırt turnuvası ilginç bir yasağı ortaya çıkarmıştı. Gilette adlı firma geçtiğimiz yaz Türkiye çapında bir langırt turnuvası düzenlemiş, turnuvanın tanıtımı için de spor camiasının tanınmış kişilerinin rol aldığı reklam filmleri televizyonlarda yayınlamıştı. Ancak ödüllü turnuva, langırt bulundurduğu nedeniyle Kayseri'de işletmesi kapatılan bir işadamının tepkisine neden olmuştu. İşadamı, İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği dilekçesinde, langırt nedeni ile işletmesinin polis tarafından kapatılmasına rağmen bir firmanın televizyon reklamlarıyla bu yasağı çiğneyerek turnuva düzenlemesinin çifte standart olduğunu dile getirdi.

İşadamının başvurusu üzerine bakanlık harekete geçti. Müsteşar Sebati Buyuran imzasıyla 81 ilin valilikleri langırt konusunda uyarıldı. Yazıda, 1968'de yürürlüğe giren ?1072 sayılı Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Alet ve Makineleri Hakkındaki Kanun hatırlatıldı' ve umuma açık yerlerde langırt oynatılmaması istendi. Polis de söz konusu turnuvayı düzenleyenler hakkında takibat başlattı.

Birçok işletmede bulunan, turnuvaları dahi düzenlenen langırta konulan yasağı Zaman 10 Ağustos tarihli nüshasında manşetine taşıdı. Haberimizde Başbakan R. Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun karşılıklı langırt oynadığı müsabakadan çekilmiş fotoğrafa yer verildi. Zaman'ın gündeme taşıdığı 36 yıllık yasak üzerine İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, gerekli düzenlemelerin yapılması talimatını verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, "Kumar Alet ve Makineleri Hakkında Kanun Tasarısı" hazırladı. Buna göre, umuma açık yerlerde kazanç kastiyle oynanmayan, langırt gibi bilgi ve beceriyi geliştiren oyunların oynanması ve imal edilmesi serbest bırakılıyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber