80 bin öğrencinin dört gözle beklediği akademik af için yasa teklifi hazırlandı.

Haber Giriş : 17 Ekim 2004 06:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'li Ali Aydınlıoğlu hazırladığı teklifi AK Parti grubuna sundu. Teklifin, bu öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.

Yaklaşık 80 bin öğrencinin merakla beklediği akademik af yasa teklifi hazırlandı. Teklif Milli Eğitim Komisyonu üyesi, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu tarafından AK Parti grubuna sunuldu. Yasa teklifi ile çeşitli nedenlerle üniversite eğitimini tamamlayamamış öğrencilere iki sınav, iki bütünleme, ara sınıflardan ayrılanlara ise devam hakkı verilecek. Yasa teklifi, 1980-1981 öğretim yılından sonra üniversite eğitimini yarıda bırakanları kapsıyor. Aydınlıoğlu'nun Grup Başkanvekilleri Eyüp Fatsa ve Faruk Çelik'in görüşlerini alarak hazırladığı öğrenci affı yasa teklifini parti grubuna sunmadan önce Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Prof. Erdoğan Teziç'in de görüşlerini sordu. Teziç'in af çıkarılması yönünde görüş bildirdiği ifade edildi.

Teklifler birleştirilecek

Samsun Milletvekili Mehmet Kurt'un geçen dönem Meclis'e verdiği yasa teklifi ile umutlanan öğrenciler, teklif görüşülmeden TBMM'nin tatile girmesi üzerine hayal kırıklığına uğramıştı. Mehmet Kurt, yeni teklifin de kendi sunduğu teklife benzediğini belirterek, "Çalışmalar sürüyor. Grupta iki teklifi birleştireceğiz ve hükümet tasarısı yapacağız" dedi. Ali Aydınlıoğlu'nun hazırladığı yasa teklifi, önceki dönemde verilen yasa yeklifinden farklı olarak yüksek lisans ve doktora öğrencilerini de kapsıyor.

Kanun teklifinin gerekçesinde, son af düzenlemesinin yapıldığı 2000 yılından bu yana binlerce öğrencinin daha eğitime devam edemedikleri belirtilerek, "Kimisi birkaç ders yüzünden mezun olamadı, kimisi ekonomik zorluklar nedeniyle harcını yatıramadı. Ülke ekonomisinin içine girdiği ekonomik krizlerin, Marmara ve Bingöl depremlerinin maddi manevi yaraları, pekçok kişi üzerinde eğitimini yarıda bırakmaya vardıracak etkiler yaptı. Bu yarım kalmış eğitimler, ülkemizin yetişmiş insan kaynağı anlamında büyük bir kaynak israfına yol açmaktadır" denildi.

Bilim dünyasına katkı

Öğrenci affı çıkarılmasının bilim dünyasına bir katma değer olarak görülmesi gerektiği belirtilen gerekçede, hazırlanan yasa teklifinin halen okuyan üniversite öğrencileri de kapsayacağı bildirildi. Teklif metninde, "Öğrenimlerine devam eden öğrencilerden dönem veya yıl kaybetme durumunda olanlar da bu haktan yararlanırlar. Diğer öğrencilerle beraber final ve bütünleme sınavlarına girerler" denildi.

'Engeller kaldırılmalı'

Öğrenci affı konusunda görüşlerini dile getiren AK Parti Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, sık sık af düzenlemesi yapmak yerine öğrencilerin önündeki engelleri kaldırmak gerektiğini belirtti. Uzunkaya, "Kuralsızlığı kural haline getirip eğitim sistemini dejenere ediyoruz. Temel bir düzenleme yapmamız lazım. Bu öğrencilerin çoğunluğu ekonomik nedenlerle, sıkıntılarla eğitimini sürdüremeyenler. Elbette bir kısım kendi iradesine bağlı olarak hata etmiş olabilir ama unutulmamalı, 80 bin öğrencinin belki 70 bini günahsızdır. Asıl öğrencileri değil, olur olmaz kuralları suç olarak ihdas edip hukuk literatüründe suç olmayan şeyleri suç olarak ihdas edip, bunları suçlu duruma getirenleri affetmek lazım" dedi. Öğrenci affına ilişkin düzenlemenin öğrencilerden özür dilemek adına yapılması gerektiğini belirten Uzunkaya, "Konuyla ilgili Sayın Milli Eğitim Bakanımız inceleme başlattı. Yasa teklifi hazırlandı. Düzenlemeyi bekleyen öğrenciler gönlünü serin tutsun, 1 sene daha kaybetmelerini istemiyoruz" diye konuştu.

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber