Bankalar gözünü KEY paralarına dikti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2008 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÜLÇİN ÜSTÜN Ankara

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabının tasfiyesi kapsamında hak sahiplerine ödenecek toplam 1 milyar 786 milyon YTL bankaların iştahını kabarttı. Alacaklarını vatandaşların KEY haklarından tahsil etmek isteyen bankalar, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na yüzlerce haciz ihbarnamesi gönderdi. Bunun üzerine TBMM'ye sevk edilen torba yasa tasarısına KEY alacaklarına haciz konmasını önleyen bir madde eklendi.

TOKİ bünyesindeki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, çalışanların adlarına 1987-1999 arasında işverence yatırılan KEY hesaplarını ay sonunda hak sahiplerine ödemeyi planlıyor.

KEY hak sahiplerinin belirlenmesi için başlatılan çalışmalar sürerken, bankaların Emlak Konut'u ihbarname yağmuruna tuttuğu ortaya çıktı. Başta kredi kartları olmak üzere bankaların alacaklarını tahsil etmek için şirkete gönderdiği ihbarname sayısı bine yaklaştı. Sistemi işlemez hale getiren haciz ihbarnamelerinin önünü kesmek için düzenleme yapılması kararı alındı.

TOKİ yetkilileri, "Çalışanların yıllardır biriken hakkının ödenmesi için hazırlıkların sonuna gelindi. Ancak şirkete çok fazla sayıda ihbarname geliyor. KEY düzenlemesi bankaların alacak sorununun çözmek veya alacaklarını tahsil etmek için yapılan bir düzenleme değil. Zaten bankalar alacaklısının KEY hak sahibi olup olmadığını bilmeden bize yazı göndermiş. 'Nasıl olsa alacağı vardır' diye düşünüyorlar. O nedenle önlem aldık. Yoksa sistemi işletemezdik" diye konuştu.

Bu kapsamda TBMM'ye sevk edilen Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişkilik Dair Kanun Tasarısı'na KEY ödemeleri ile ilgili madde eklendi. Buna göre, yaklaşık 7.5 milyonu bulan KEY hak sahiplerine ödenecek nakit tutar veya verilecek hisse senedi üzerine haciz konulması ile bu alacakların devir, temlik ve rehine konu edilmesi önlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber