Kundakta SSK'lı olana polis takibi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2008 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis, çocukları sigortalı yapan reklam ajansları ve aileler hakkında inceleme başlattı. Fiilen çalışmayan çocukların aileleri ve ajanslar için 'sahtecilik'ten dava açılacak...

BİR gün bile sigortalı olanların, 65 yaşta emeklilik getiren yeni sosyal güvenlik yasasına göre değil eski yasaya göre kadınlarda 58 ve erkeklerde ise 60 yaşında emekli olacağını duyan aileler, sigortalı işçi sayısını adeta patlattı. Bu yılın 1 Ocak - 30 Nisan tarihleri arasında tüm yurtta 18 yaşından küçük tam 106 bin 75 çocuk sigortalandı.. PTT'den gelen işe giriş bildirgeleriyle bu sayının daha da artacağı bildirildi.

Antalya'da 15 bin çocuk işçi

Yasadan etkilenmemek için sadece Antalya'da 0-15 yaşında 15 bin çocuğun aileleri tarafından sigortalı yaptırıldığı bildirildi. Sosyal Güvenlik Kurumu Antalya İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Antalya'da 1 Ocak-30 Nisan arasında 75 bin kişinin yeni işe girişi bildirildi. PTT aracılığıyla da günde 2 bine yakın yeni işe giriş bildirgesi geldiğini ifade eden yetkililer, bunlarla birlikte yeni işe girişlerin 100 bini aşacağını belirtti. Yeni işe girişler arasında, yeni sosyal güvenlik kanunundan etkilenmemeleri ve erken emekli olmalarını sağlamak amacıyla aileleri tarafından bir iş yerinde çalışıyormuş gibi gösterilerek, sigorta kaydı yaptırılan 0-15 yaş arası 15 bin çocuk da var.

1000 YTL'ye SSK'lı yaptılar

Bu arada Antalya'da bazı reklam ajanslarının reklam filmlerinde çalışıyor gösterip, ailelerden 1000 YTL'ye varan ücret karşılığı çocukları şirkette oyuncu statüsünde gösterip, sigortalı yaptıkları tespit edildi. Şikayet üzerine, Antalya Organize Suçlar Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin, reklam ajansı işverenleri ve ailelerle ilgili 'sahtecilik'suçlarından inceleme başlattığı öğrenildi.

SGK da inceleme başlattı

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da çocukların, eski yasa hükümlerinin olanak sağladığı haklardan yararlanabilmeleri amacıyla sigortalı olarak çalışıyor gibi gösterilmeleriyle ilgili inceleme ve soruşturma başlatacak. SGK yetkilileri, incelemelerde çocukların 'fiilen çalışan' olmadığının tespiti halinde işveren ve çocukların aileleri hakkında 'sahtecilik' suçlarından savcılığa suç duyurusunda bulunulacağını açıkladılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber