Adli hakim ve savcı adaylığı sınavındaki iptal edilen sorulara ilişkin Adalet Bakanlığı açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Mayıs 2008 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DUYURU

30 Mart 2008 tarihinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılan adlî yargı hâkim ve savcı adaylığı yazılı yarışma sınavı Bakanlığımız ve ÖSYM arasında gerçekleştirilen 08.01.2008 tarihli protokol uyarınca yapılmıştır.

Anılan protokolün 4 üncü maddesinde; sınav organizasyonu ve sınavın uygulanmasının tamamen ÖSYM'nin sorumluluğunda gerçekleştirileceği, 8 inci maddesinde; sınavda uygulanacak testlerin telif haklarının ÖSYM'ye ait olacağı, 6 ncı maddesinde; sınavda uygulanacak konular ile soru sayısı, 9 uncu maddesinde de; sınavda uygulanacak değerlendirme yöntemi belirlenmiştir.

Adlî yargı hâkim ve savcı adaylığı yazılı yarışma sınavında uygulanan sınav soruları, protokol gereği ÖSYM'ce hazırlanmaktadır. Soruların hatalı olması sebebiyle iptali durumunda sınav sonucunun değerlendirmesi ÖSYM'ce yapıldığından Bakanlığımızın konuyla ilgisi bulunmamaktadır.

ÖSYM'ce sınavlarda sorulan soruların hatalı olması sebebiyle iptali söz konusu olduğunda yeni değerlendirme, hatalı olan soruların tüm adaylarca doğru yanıtlandığının kabulü ile yapılmaktadır. Bu değerlendirme yöntemi sadece hâkim ve savcı adaylığı yazılı yarışma sınavlarında uygulanan bir yöntem olmayıp, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ve diğer kamu kurumları adına ÖSYM'ce yapılan sınavlarda da uygulanmaktadır. Değerlendirmenin bu şekilde yapılması yönünde idari yargı kararları da bulunmaktadır.

Örneğin, T.C Ziraat Bankası Teftiş Kurulu Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavı, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Alanında Yüksek Lisans Programına Giriş Sınavı, İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavlarında hatalı sorular sonucunda yeni değerlendirme, bu soruların ilgililer tarafından doğru cevaplandırıldığı varsayılarak yapılmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber