Hemşireler'in yüzde 87'si şiddete maruz kalıyor

Haber Giriş : 14 Mayıs 2008 20:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Ançel, hemşirelerin şiddete uğrama açısından riskli gruplar arasında yer aldığını söyledi.

-Yrd. Doç. Dr. Ançel, hemşirelerin şiddete uğrama oranının yüzde 87 olduğunu belirterek ?Hemşirelerin diğer sağlık çalışanlarına göre şiddete uğrama oranı anlamlı derecede yüksek bulunmuş ve hemşirelerin sözel, fiziksel ya da cinsel şiddetten mutlaka biri ile karşılaştığı belirlenmiştir. En yüksek oranda görülen şiddet türü ise sözel şiddettir? dedi.

- Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Ançel, hemşirelerin şiddete uğrama açısından riskli gruplar arasında yer aldığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Ançel, hemşirelerin şiddete uğrama oranının yüzde 87 olduğunu belirterek ?Hemşirelerin diğer sağlık çalışanlarına göre şiddete uğrama oranı anlamlı derecede yüksek bulunmuş ve hemşirelerin sözel, fiziksel ya da cinsel şiddetten mutlaka biri ile karşılaştığı belirlenmiştir. En yüksek oranda görülen şiddet türü ise sözel şiddettir? diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Ançel, ANKA'ya yaptığı açıklamada, hemşirelere yönelik şiddet konusunda yapılan çalışmaların daha çok psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddetin görülmesiyle ilgili olduğunu belirtti. Ançel, şöyle konuştu:

"Hemşireler hem meslekleri hem de cinsiyetleri nedeniyle şiddeti diğer çalışanlara oranla daha sık yaşamaktadırlar? dedi. Uluslar arası Hemşireler Birliği'ne göre ise, hemşirelerin şiddete uğrama oranının yüzde 87 olduğunun altını çizen Yrd. Doç.Dr. Ançel, ?Hemşirelerin sözel, fiziksel ya da cinsel şiddetten mutlaka biri ile karşılaştığı belirlenmiştir. En yüksek oranda görülen şiddet türü sözel şiddet olup bazı çalışmalarda görülme oranı yüzde 90' a kadar ulaşmaktadır.?

-TÜRKİYE' DE HEMŞİRELERE UYGULANAN ŞİDDET YÜZDE 100'E YAKLAŞIYOR-

Türkiye'de de çeşitli çalışmalarda hemşirelerin şiddete uğrama oranlarının yüzde 98'lere kadar vardığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Ançel, ?Fiziksel şiddete uğrama oranının ise yüzde 20'lere kadar çıktığı belirlenmiştir. Genel olarak Türkiye'de hekimlere ve diğer çalışanlara oranla hemşireler daha fazla şiddete uğramaktadır? dedi. Yrd. Doç. Dr. Ançel ayrıca, hemşirelerin en fazla hekimlerin yanı sıra, hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete maruz kaldığını da bildirdi.

-CİNSEL TACİZE DE MARUZ KALIYORLAR-

Gülsüm Ançel, hemşirelerin cinsel tacize de maruz kaldığını ifade ederek ?Hemşireler İngiltere'de yüzde 69, İrlanda'da yüzde 49, ABD'de ise yüzde 76 oranında cinsel tacize uğruyor? diye konuştu. Daha önceleri hemşirelerin en sık şiddete uğradığı yerlerin acil üniteleri, psikiyatri ve yoğun bakım üniteleri olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ançel, ?Şimdi ise ne yazık ki hemşireler her alanda, tüm ünitelerde şiddetle karşılaşmaktadırlar? dedi. Ançel, hemşirelere göre şiddetin nedenlerini ise şöyle sıraladı:

?Genel olarak toplumda şiddetin artışı, sağlık sistemindeki aksamalar nedeniyle hasta bakım ve tedavisinin gecikmesi, hasta ve yakınlarının bilgilendirilmemesi, hemşirelere yönelik şiddetin kabullenilmiş, kanıksanmış olması ve daha kolay şiddet uygulama davranışı olması, hemşirelerin iş yükünün fazla olması, kurumların, yasaların şiddete uğrayan hemşireyi savunucu, koruyucu politikalar geliştirmemesi, şiddet uygulayana yaptırımların olmaması.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber