Bakanı Akdağ: Personel kusurlarının olması doğal

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2008 15:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gebze'de üzerine dökülen kaynar su ile yanan ve çeşitli hastaneler dolaştırıldıktan sonra özel bir hastanede tedavi altına alınan bebekle ilgili, "Aslında bu 7 aylık yavrumuza ilk gittiği yerde bütün bu

müdahaleler yapılabilir. Yani bu sadece mekanla alakalı bir şey değil, yetişmiş, bu işi seven ve yapan hekimlerle ilgili, personelle ilgili" dedi. Akdağ, Sağlık Bakanlığı ile Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurumu tarafından Conrad Otel'de düzenlenen "Dumansız Hava Sahası Kampanyası" tanıtım toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akdağ, Gebze'de yaşanan olaya ilişkin soruşturma başlatılıp başlatılmadığının sorulması üzerine, "Derhal soruşturma başlattık. En kısa zamanda sonuçlanacak" dedi.

"Gebze'deki olayda bir hatanın olduğu açık. Bu hatada kim, nereye kadar sorumlu, kim hangi yanlışı nerede yapmış? Takdir edersiniz ki soruşturma için görevlendirdiğimiz müfettişler ve bilirkişiler bunu tespit ediyorlar" diyen Akdağ, bu olayda kimin kusuru varsa ortaya konulacağını bildirdi. Sağlık ocaklarına ve hastanelere bir günde 1,5 milyon başvuru yapıldığını, bunların yüzde 20'ye yakınının da acil vakalar olduğunu belirten Akdağ, bu kadar vaka içinde de kusurlu davranışların olabileceğini söyledi. Akdağ, 50-100 yıllık yanlış bir kültür olduğunu, bunu büyük ölçüde

eğitimler, yatırımlar ve yeni uygulamalarla değiştirdiklerini anlattı. Bu tür olaylarda işi yakından takip etmenin öneminin çok büyük olduğunu vurgulayan Akdağ, "Gebze'deki yavrumuzla ilgili olarak Başbakan beni sabaha karşı saat 01.00'de aradı. Ben de o saate kadar mesele ile yakından ilgilenmiştim. Başbakanı da bilgilendirdim" diye konuştu. Akdağ, sistem tam yerine oturuncaya ve sistem içindeki bütün aktörleri de bu şekilde davranmaya ikna edinceye kadar bu işin üzerinde duracaklarını söyledi. Başka bir soru üzerine de Akdağ, İstanbul'un Asya ve Avrupa yakasında birer yanık tedavi merkezi inşa edildiğini belirterek, Kartal'daki yanık merkezinin kısa sürede hizmete gireceğini kaydetti. Recep Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yanık işi daha çok yetişmiş elemanla ilgili. Ben çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanıyım. Aslında bu 7 aylık yavrumuza ilk gittiği yerde bütün bu müdahaleler yapılabilir. Yani bu sadece mekanla alakalı bir şey değil, yetişmiş, bu işi seven ve yapan hekimlerle ilgili personelle

ilgili. Bu alandaki doktor ve personel sayısını artırmak için de eğitimler yapıyoruz. Türkiye'de bu iş en iyi nerede yapılıyor? Gülhane'de, bizim bazı hastanelerimizde, mesela Ankara Numune Hastanesinde, bazı üniversite hastanelerinde yapılıyor. Buralarda da elemanları eğitip sayılarını artıracağız."

Akdağ, "Çocuğun ailesini aradınız mı?" şeklindeki soru üzerine de henüz aramadığını, ancak bu toplantı sonunda arayacağını söyledi.


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gebze'de üzerine kaynar su dökülen 8 aylık Rabia Karagöz isimli bebeğin yaklaşık 6 saat hastane hastane dolaştırılmasıyla ilgili soruşturma başlattıklarını açıkladı. Sabaha karşı kendisini arayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdiğini belirten Bakan Akdağ, "Yanık işi daha çok yetişmiş eleman işidir. Bu minik yavrumuza ilk gittiği yerde müdahale yapılabilir. Bu sadece mekanla alakalı birşey değildir. Yetişmiş, bu işi seven, bu işi yapan hekimle ilgilidir. Bu olayda kimin kusuru varsa ortaya çıkaracağız." dedi.

Conrad Otel'de düzenlenen ve 19 Mayıs'ta başlayacak sigara yasağı ile ilgili medya temsilcilerini bilgilendirme toplantısına katılan Bakan Recep Akdağ, Gebze'de üzerine kaynar su dökülen 8 aylık Rabia Karagöz isimli bebeğin yaklaşık 6 saat hastane hastane dolaştırılmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Olayla ilgili derhal soruşturma başlattıklarını ifade eden Akdağ, "Bu işle ilgili Türkiye'de başlattığımız uygulama var. Meseleyi şu anda da arazide de takip ediyoruz. Herhangi bir hastaneye acil durumda ulaştırılacak bir vatandaş iki şekilde ulaşır; biri kişi kendisi veya yakını tarafından oraya götürülmüş olabilir. 112 sistemimiz çok iyi gelişmiş olmasına rağmen alışkanlıklar bazen hastayı doğrudan hastaneye götürüyor. Veya 112 hastayı direk hastaneye götürebiliyor. Hastanenin gittiği hastanede ilk müdahale yapılır. Bu temel tıbbi bir kuraldır. 112 sistemi, hastanın nakil edilecek yeni yere karar verilene kadar hasta yerinden kımıldatılmaz. Bu Gebze'deki olayda bu yönde hatanın olduğu açık. Bu hatada kim nereye kadar sorumlu, kim nerede hangi yanlışı yapmışsa görevlendirdiğimiz müfettişlerimiz ve bilirkişilerimiz tarafından tespit edilecek. Böyle olayların soruşturmasını süratle yerine getiriyoruz. Bu olayda kimin kusuru varsa ortaya çıkaracağız." diye konuştu.

"Bize 1.5 milyon hasta müracat ediyor. Bu durumda yüzde 20'si acil olarak müracat ediyor." diyen Bakan Akdağ, "Bu kadar vaka içerisinde kusurlu davranışlar olabilir. Bu olayla ilgili Başbakanımız beni sabaha karşı aradı. Ben o zamana kadar olayı yakinen takip ediyordum. Başbakanımızı bilgilendirdim. Bunun önemi şurada; sistemi yerine oturtana kadar sistemin içindeki aktörleri bu şekilde davranmaya ikna edinceye kadar bu işin üzerinde duracağız." şeklinde konuştu.

İstanbul'un Asya ve Avrupa yakasında 2 tane yanık ünitesi inşaa edeceklerini belirten Recep Akdağ, "Kartal Yanık Ünitesi Merkezi kısa sürede hizmete girecek. Yanık işi daha çok yetişmiş eleman işidir. Bu minik yavrumuza ilk gittiği yerde müdahale yapılabilir. Bu sadece mekanla alakalı birşey değildir. Yetişmiş, bu işi seven, bu işi yapan hekimle ilgilidir." dedi.

Bakan Akdağ, "Aileyi aradınız mı?" şeklindeki soruyu da, "Daha aramadım, toplantıdan sonra arayacağım." şeklinde cevapladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber