Acil bir olayda hastayı hastaneye siz götürmeyin, 112'yi haberdar edin

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2008 02:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Sağlık İl Müdürü Mehmet Bakar, Halkalı'da 14 aylık Sıla bebeğin kaynar suyla haşlanması sonucu hastane hastane dolaştırıldığı iddiasıyla ilgili yaptığı açıklamada, burada bir ihmalden ziyade yanlış yönlendirme olduğunu söyleyerek, vatandaşları 112 Acil Servis Hizmetleri'nden yararlanmaya çağırdı.

İHA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan İstanbul Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, vatandaşlardan bu tür acil durumlarda 112 Acil Servisi'ne başvurmalarını istedi. Bakar, "112 ekipleri, hastaların maruz kaldığı olaya göre hangi hastaneye gitmesi gerektiğini vatandaşlarımızdan daha iyi bildikleri için hastanın çok daha erken bir biçimde gerekli yere ulaşmasını sağlar. Bizim hangi hastanenin yoğun olup olmadığını gören sistemimiz var. Hastalar her hastaneyi eşit zannediyor. Ama hizmet yönünden her hastane eşit değil. Dal hastaneleri ve şartlara gören değişen hastanelerimiz var. Eğer 112 ekibinin de halledemediği konu olursa sağlık müdürlüğünün 24 saat hizmet veren servisi var" diye konuştu.

Halkalı'da yaşanan olay sonrasında aile ile görüştüğünü anlatan Bakar, "Ben konuyu inceledim ve hasta yakınları ile görüştüm. Konuda bir ihmalden ziyade yanlış yönlendirmelerin olduğunu gördüm. Bir özel hastane, hastaya ilk müdahaleyi yapıyor. Ve plastik ve yoğun bakım ünitesi olan bir hastaneye gidin diyorlar. Baba da hastasını alıp Bakırköy Çocuk Doğumevi'ne gidiyor. Şimdi burada bizim plastik cerrahımız olmaz. Her hastanemizde plastik cerrah istihdam edemiyoruz. Her yerde bulunamıyor. Bu yüzden lütfen 112 komuta merkezine başvursun. Bizim ambulanslarımızla hastanelere gitsinler" dedi.

Deneme aşamasında bir 112 sistemi bulunduğuna işaret eden Bakar, "Bu sistem sayesinde nerde yoğun bakım ünitesinin boş olduğu değil, nerede bir ameliyathanenin boş ve hangi uzmanın müsait durumda olduğunu tespit eden bir sistem. Aynı şekilde bu sistem sayesinde hastayı aldığı anda navigasyon sistemi ile uygun hastaneyi bulup o hastaneye gidiyor. Şu anda deneme çalışmalarımız devam ediyor. Kısa süre içerisinde bunu da İstanbul halkının hizmetine sunacağız" dedi.


Yanan Sıla, 6 hastane gezdi pazarlıkla tedaviye alındı

Hasan ÖRNEKOĞLU

Oyun oynarken üzerine kaynar su dolu demlik deviren 14 aylık Sıla Temur, feci şekilde yandı. İstanbul'da götürüldüğü 5 hastanenin kapısından geri çevrilen talihsiz çocuk, acı içinde kıvranmasına rağmen ancak 8 saat sonra, 6'ncı hastane-de pazarlıktan sonra yoğun bakımda tedavi altına alındı.

KÜÇÜKÇEKMECE'de Halkalı Mahmutbey Mahallesi'nde oturan Erhan ve Habibe Temur'un 14 aylık kızları Sıla Temur, önceki gün oyun oynarken annesinin masanın üzerine bıraktığı kaynar su dolu demliği üzerine devirdi. Sıla'ya ilk müdahale evlerinin yakınındaki Özel İstanbul Hospital'da yapıldı. 1'inci ve 2'nci derece yanık teşhisi konulan Sıla, buradan Yenimahalle Doğum Evine ile Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

"Yanık ünitesi ile yoğun bakımda yer olmadığı" için İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi ile Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Sıla buralarda da aynı gerekçelerle kabul edilmedi. Sıla Temur'a getirildiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yanık ilk yardımı yapıldı. Ancak burada yanık yoğun bakım ünitesinde yer olmadığı belirtildi. Doktorlar Özel TEM Hospital'da yer olduğunu belirledi.

Ücret pazarlığı

Hastane görevlileri, Sıla'nın 5 gün yoğun bakımda kalması gerektiğini ve bunun 8 bin 500 YTL tutacağını söyledi. Askerden yeni gelen ve 2 aylık sigortalı olan Erhan Temur, bu paranın SSK'dan karşılanmayacağını öğrendi. Bir şirkette kurye olarak çalışan Temur, komşularından borç para aldı. Doktorlar, Sıla'nın ambulansla sevk edilmesini istedi. Özel ambulansa verecek parasının kalmadığını belirten Erhan Temur, doktorlarla 112 Acil Servisi'ni arayarak yardım istedi. Doktor eşliğinde ambulansa bindirilen Sıla, 8 saat sonra gelinen 6'ncı hastanede tedavi altına alındı.

Bu nasıl vicdan

Uzun süren hastane eziyetinin ardından kızını tedavi altına aldırmayı başaran Erhan Temur, "Kızımın gözümün önünde acı içinde kıvranması beni çok üzdü. Hiçbir hastanenin yoğun bakım ünitesinde yer olmamasını anlayamıyorum. Hele ki özel bir hastanenin paralarının bir kısmını ödediğim halde bütün parayı almadan pazarlık yaparak kızımı tedavi etmemeleri beni çok üzdü. Bu nasıl bir vicdan anlamıyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber