Beyaz eşyayı yaz ayları kurtarır mı?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Mayıs 2008 09:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Beste Önkol

Geçen yılı daralmayla kapatan, bu yılın ilk aylarında satışları düşen beyaz eşyacılar yazı bekliyor. Bulaşık makinesi ve fırın talebindeki artış sektörü umutlandırıyor

Geçen yılı yüzde 5.5 oranında daralmayla kapatan beyaz eşya sektörü yaz aylarına umutlu giriyor. Sektör bu yılı yüzde 5 büyüme ile kapatmayı hedefliyor. Ev yenileme ve evlilik sezonunun başlamasıyla hareketlenen pazarda, bulaşık makinesi ve fırın satışlarındaki artış dikkat çekiyor.

Vestel Pazarlama Genel Müdürü Timur Tuncer, çalışan kadın ve uydu kentlerin sayısındaki artışın da bu talebi artırdığını söyledi. Tuncer, bulaşık makinesi üretimini 51 bine çıkaracaklarını belirtti.

Buzdolabındaki daralmaya dikkat çeken Tuncer, ?Sektördeki daralmayı en fazla hisseden grup buzdolabı oldu. Sektör bu gruptaki üretimini 2005'e oranla yüzde 25 artırmasına rağmen iç pazar yüzde 9 geriledi? dedi.

Samsung Tüketici Elektroniği Birimi Ürün Müdürü Özlem Koçdar ise en çok daralmanın çamaşır makinesinde görüldüğünü ancak su ve enerji tasarrufu yapan yeni modellerle bu duraksamanın azalacağını söyledi.

Premium ürünlerle pazarda girdiği için geçen yıl yaşanan daralmayı hissetmeyen Samsung, bu yılın ilk üç ayını yüzde 25 büyümeyle kapadı. Bu yıl daha yaygın ürünlerle pazara giren firma, yüzde 40 büyüme hedefliyor.

Ürettiği fırınların yüzde 58'ini ihraç eden BSH Ev Aletleri yetkilileri yılda 754 bin adet olan fırın üretimini 2010 yılında 1 milyon adete çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Yaptığı 13 milyon euro ek yatırımla ankastre fırın fabrikası kuran şirket, tüm ocakları elektrikle çalışan solo fırınların üretimine başladı. Yılda 65 bin adetle başlayan üretimini yüzde 99'ını ihraç edecek.

Tek klima yetmiyor

Geçen yıl yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle artan klima satışlarında bu yıl da benzer bir büyüme bekleniyor. Nedeni ise tüketicilerin artık evlerinde birden fazla klima kullanmaya başlaması olarak gösteriliyor.

BSH Ev Aletleri yetkilileri henüz çok küçük olan kurutma makinesi pazarının inşaat sektörünün gelişmesine ve rezidans tipi konutların çoğalmasına bağlı olarak hızla büyüyeceğini öngörüyor. Yetkililer yüzde 6 paya sahip ankastre pazarının da 3-4 yıl içinde hızla tamamlanan konutlara bağlı olarak artarak yüzde 25 seviyelerine gelmesini bekliyor.

Beyaz eşyada düşüş devam etti

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin verilerine göre;

Geçen yıl beyaz eşyada toplam üretim yüzde 5'lik artışla 16 milyon 197 bin adede yükseldi.

2007'de 11 milyon 437 bin adet beyaz eşya ihracatı yapıldı. Bu bir önceki yıla oranla 1 milyon adet daha fazla demek.

Bu yılın ilk iki ayında yapılan ihracatta yüzde 2.9 artış var. Ancak iç pazar yüzde 12.7 daraldı.

Bulaşık makinesi, fırın, buzdolabı ve çamaşır makinesinden oluşan 4 ana segmentte 2007 ihracatı yüzde 10 arttı. Ama iç satışlar yüzde 5 düştü.

2007 yılı ilk çeyreğinde 276 bin buzdolabı satılırken, yılın ilk çeyreğinde satış rakamı 194 bine geriledi.

2007 ilk çeyreğinde 263 bin çamaşır makinesi satıldı. Bu rakam bu yıl aynı dönemde 179 bin adete düştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber