Meclis bu hafta fazla mesai yapacak

Haber Giriş : 20 Mayıs 2008 18:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel Kurul, TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplandı. Toptan, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündemdışı söz verdi.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, 2008 yılı hasat döneminin başlaması ve üreticilerin beklentilerini; MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Kütahya'nın yatırım ve istihdam sorununu, AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu da Doğu Anadolu Bölgesinin sosyal ve ekonomik sorununu gündeme getirdi.

Gündemdışı konuşmaların ardından, Danışma Kurulu önerisi görüşüldü.

Önerinin aleyhinde konuşan DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Genel Kurul gündeminin her hafta değiştirilmesini eleştirdi.

Türkiye'nin gündeminin farklı, iktidarın gündeminin farklı olduğunu belirten İçli, gündem değişikliği ile iktidarın, denetim konusu olan sözlü sorulardan kaçtığını öne sürdü.

Danışma Kurulu önerisiyle gündemin değiştirildiğini, Yükseköğretim Kurumu Kanunu ve 2009'da İstanbul'da yapılacak 5. Dünya Su Forumuna ilişkin tasarıların ön sıralara alındığını dile getiren İçli, Türkiye'nin gündeminin bu tasarılar olmadığını söyledi.

Çiftçinin zor durumda olduğunu, mazot bile alamadığını, onun yerine 10 numara yağ kullandığını iddia eden İçli, ''Tarlaların çoğu ekilmemiş. Çiftçi gübre alamıyor ve atamıyor tarlasına. Gündemin bu olması lazım'' diye konuştu.

Turkcell Süper Ligine çıkan Eskişehirspor'u kutlayan İçli, Eskişehir Milletvekili olan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, sportif faaliyetlerde devletin gücünü kullandığını öne sürdü.

İçli, ''Bunlar yanlış şeyler, devletin gücü babanızın malı değildir. O makamlara herkes gelir, gider. Geldiğiniz makamları, yerel seçimlere dönük olarak bir takımın şampiyonluğunu kullanmak istenmesini yadırgıyorum'' dedi.

-''İSTİKRAR VARSA NEDEN 3 KEZ İYİLEŞTİRME YAPTINIZ?''-

Önerinin lehinde söz alan DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit, gensoru görüşmelerinde, kamu bankalarının nasıl kredi verdiğinin ortaya çıkacağını umduğunu söyledi.

DSP iktidarında kamu bankalarının kaldırılan görev zararı uygulamasının bu iktidar döneminde getirtilmek istendiğini öne süren Macit, konunun burada şeffaf bir şekilde ele alınmasını istediğini belirtti.

Esnafın Bağ-Kur primini, işverenin ise SSK primini ödeyemez hale geldiğini ileri süren Macit, ''Ancak siz buna rağmen ekonomide istikrar var diyorsunuz. Peki istikrar varsa neden 3 kez iyileştirme yaptınız? Bu nasıl istikrar?'' diye sordu.

DSP'li Macit, iş yerini açan esnafın müşteri olmadığı için zaman bolluğundan bulmaca doldurduğunu, zihnini, bilgisini geliştirdiğini ifade etti.

Rahatsız olduğu için dünkü 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine katılamayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ''geçmiş olsun'' dileğinde bulunan Macit, insanların ne zaman, nasıl hastalanacağının belli olmayacağını ifade ederek, Erdoğan'ın Bülent Ecevit'in hastalığı ile ilgili 2002 yılında söylediği sözleri eleştirdi.

-''SALDIRI GÖRÜNTÜLERİ SİLİNDİ''-

Öneri aleyhinde konuşan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de ''bağımsız milletvekili'' olması nedeniyle konuşturulmadığını öne sürdü.

Komisyonlarda görüşülmeyen konuların Genel Kurulda tasarı ya da teklife son anda önergeyle konulduğunu ve bunun da Maliye'yi iflas ettirdiğini iddia eden Genç, bu durumu eleştirdi.

Genel Kurulda kendisine yapılan saldırının görüntülerinin Meclis TV'de bulunmadığını kaydeden Genç, Toptan'a yönelik olarak, ''Demek ki bu görüntüler silindi. Bu duruma sizin müdahale etmeniz lazım. Burada bir olumsuzluk olduğu zaman bunun günahı size ait olur. Burada milletvekillerinin can güvenliği nasıl sağlanacak?'' sözlerini sarf etti.

Kamer Genç, kamu bankalarından bir şirkete 375'er milyon dolar verilmesinin görevi suistimal olduğunu kaydederek, ''Burada devletin temel kaynaklarının yandaşlara aktarılması var. İslam dininde dürüstlük vardır, İslam dinine mensup olanın özünde de dürüstlük vardır. Devletin malına el uzatanların ellerinin kırılması lazım. Ama o el benim yandaşımsa, bendense o eli başımızın üzerine öpüp koymamamız lazım. Doğru olan şeyleri yapmamız lazım'' diye konuştu.

TBMM Başkanı Toptan da Genç'in eleştirileriyle ilgili olarak, bazen tasarı ya da tekliflere kanun yapma tekniğine uygun olmayan ilaveler yapıldığı zaman, bu tasarı ya da tekliflerin komisyona iade edildiğini söyledi.

Genel Kurulda önergeler verilirken komisyonun görüşünün mutlaka alındığını belirten Toptan, Meclis TV kayıtlarının kesinlikle silinmediğini, ne çekildiyse o kayıtların mevcut olduğunu belirtti.

-BU HAFTAKİ ÇALIŞMA TAKVİMİ-

Görüşmelerin ardından Danışma Kurulu önerisi oylanarak kabul edildi.

Buna göre, CHP'nin, ATV-Sabah'ın Çalık Grubuna satışı ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin gündemi alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler bugün yapılacak.

Öneriyle, 9'u devlet 2'si vakıf olmak üzere 11 üniversite kurulmasını öngören Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu Tasarısı ile 2009'da İstanbul'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu Organizasyonuna ilişkin kanun tasarısı gündemin ön sıralarına alındı.

Genel Kurul bugün saat 21.00'e kadar, Perşembe günü de 13.00-21.00 saatleri saatleri arasında çalışacak. Genel Kurul, yarın ise saat 13.00'de toplanarak, 9'u devlet 2'si vakıf olmak üzere 11 üniversite kurulmasını öngören kanun tasarısının görüşmelerinin bitimine kadar mesai yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber