Fiziksel engeli aştı bürokrasiyi aşamadı

Haber Giriş : 20 Ekim 2004 06:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'a laborant olarak atanan Celal Barut, kadro dolu olduğu için gece bekçiliğine verildi. 7000 hektarlık araziyi kontrol ederken kullandığı traktörle çukura yuvarlanan Barut felç oldu. Ne çalışma ne de malulen emekli olma talebi kabul edilen 26 yaşındaki Barut, Emekli Sandığı'na hukuk savaşı açtı.

ERZİNCAN Laborant Meslek Yüksek Okulu'nu 1995'te bitiren Celal Barut bir yıl sonra, aday memur olarak Diyarbakır'daki Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne atandı. 26 yaşındaki Barut, laborant sayısı fazla olunca Enstitü Müdürü tarafından gece bekçiliğine getirildi. 15 Mayıs 1997 gecesi devriyeye çıkan Barut, saat 00.30'da 7000 hektarlık araziyi kontrol etmek için kullandığı 21 DH 281 plakalı traktörle, Tamir Atölyesi'nin arkasında su tahliyesi için kazılan 5.5 metrelik çukura yuvarlandı. Kazada omurgası kırılan Barut'un belden aşağısı felç oldu.

BARUT'A İLK ŞOK

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, aday memur süresi dolmayan Celal Barut'un kadrosunu tedavi süresince İstanbul'a aldı. Ellerini kullanabilen ve boş durmak istemeyen Barut, 2002 yılında Sağlık Bakanlığı kadrosuna geçerek uygun bir laboratuarda çalışmak istediğini söyledi. Barut ilk şoku Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği cevapla yaşadı. Personel Müdürlüğü, Barut'un talebini, ?Durumunuza uygun münhal (boş) kadro olmadığından talebiniz uygun görülmemiştir' gerekçesiyle reddetti. Çalışmak istediğini belirten Barut, ?Ellerim hareket ediyor. Zaten laborant eğitimi aldım. Rahatlıkla mesleğimi yapabilirim ama buna müsade etmiyorlar' dedi.

Çalışmasına izin verilmeyen Celal Barut, 25 Aralık 2002'de Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne başvurarak, ?vazife maluliyetine bağlı emeklilik' talebinde bulundu. İkinci şok, Barut'un talebine verilen cevapla geldi. Emekli sandığı Barut'a, ?adi malul' olarak emekli edildiğini ve o güne kadar ödenmiş primlerinden oluşan 2.5 milyar liranın hesabına yatırıldığını bildirdi. Yazışma evrakını inceleyen Barut, yaptığı kazanın emeklilik işlemlerinde görülmediğini belirleyince gerekli belgeleri toplayıp itiraz etti. Ancak, Emekli Sandığı bu kez de, ehliyeti olmadığı ve traktör kullanmasıyla ilgili yazılı emir bulunmadığı gerekçesiyle ?vazife maluliyetine bağlı emeklilik' talebini yine geri çevirdi.

Bu durumda çok insan var

Celal Barut'a hukuksal destek veren Omurilik Felçlileri Derneği Başkan Yardımcısı Süleyman Akbulut, benzer durumda çok insan olduğunu belirterek şöyle konuştu: ?Kaza devletin işi için meydana gelmiş ama asaleti onaylanmadığı ve kaza sırasında ehliyeti olmadığı için malulen emekli etmemeye çalışıyorlar. Bu tip birçok vaka var. İnsanlar tedavi masraflarını ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor. Parası olmayanlar ise ölüme mahkum oluyor. Dava sonucu olumlu olsa bile, hastada geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelebilir. Emekli Sandığı boş yere adaleti meşgul edecek. İdare mahkemesi olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götüreceğiz.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber