TCK'da tahliye kargaşası

Haber Giriş : 20 Ekim 2004 06:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, TCK'nın yürürlük tarihi olan 1 Nisan 2005'den önce tahliye kararı verilemeyeceğini söylerken, Alt Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, tahliye kararı için çıkarılacak Yürürlük Kanunu'nun beklenmesini istedi.

Yeni Türk Ceza Kanunu'na göre (TCK) cezalarını tamamlayan bazı hükümlülerin tahliye edilmesi, tartışmalara neden oldu. Yasanın ayrıntılı olarak ele alındığı TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, TCK'nın henüz yürürlüğe girmediğini belirterek, "1 Nisan 2005'den önce tahliye kararı verilemez" dedi. Adalet Alt Komisyonu Başkanı AK Partili Hakkı Köylü de tahliyeler için TCK ile ilgili Meclis'te görüşülen Yürürlük Kanunu'nun beklenmesini istedi.

Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, yeni TCK'nın Resmi Gazete'de yayınlanmasına rağmen 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe gireceğini hatırlattı. Toptan, "Bu nedenle hiçbir mahkemenin cezası kesinleşmiş olanlar hakkında tahliye kararı vermesi mümkün değildir" dedi. Cezası kesinleşenler hakkında tahliye kararının verilmesi için 1 Nisan 2005 tarihinin beklenmesi gerektiğini ifade eden Toptan, "Bu tarihten önce tahliye kararının verilmesi hukuka aykırı olarak. Ancak, davası devam edenler veya Yargıtay aşamasında olan dosyalar hakkında 1 Nisan 2005 tarihini bekleme kararı verilebilir" diye konuştu.

'Yürürlük Kanunu' önemli

TCK'yı hazırlayan Adalet Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ise Adalet Komisyonu gündeminde "Türk Ceza Kanunu'nun Yürürlülüğü Hakkında Kanun Tasarısı" bulunduğunu hatırlatarak, şu uyarılarda bulundu: "Bu kanunu da kısa sürede çıkartacağız. Yeni TCK'ya dayanarak tahliye kararı verilmemelidir. Yürürlülük Kanunu'nun beklenmesi gerekir. Çünkü bu kanunda 'Hükmedilen ceza yeni kanundaki cezanın alt ve üst sınırı arasındaki bir ceza ise infaza devam edilir' şeklinde bir düzenleme bulunuyor. Örneğin yağma suçunun cezasının alt sınırını 6 yıla indirdik. Yağma suçundan dolayı 10 yıl ceza alan bir kişinin cezasının infazına devam edilecektir. Bu nedenle tahliye kararı verilmemeli. Yürürlük Kanunu ile birlikte 1 Nisan 2005 tarihi beklenmelidir. Aksi halde hukuka aykırı tahliye kararları verilmiş olur."

TCK'nın iptali istemi görüşülecek

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin yeni TCK'nın iki maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı, esastan görüşmeye karar verdi. Anayasa Mahkemesi Heyeti dün yaptığı toplantıda, CHP'nin açtığı davanın ilk incelemesini yaptı. Heyet, başvuruda bir eksiklik tespit etmedi ve davayı esastan görüşmeye karar verdi. Raportörün önümüzdeki günlerde hazırlayacağı raporun ardından Heyetin, öncelikle yürürlüğün durdurulması istemini karara bağlaması bekleniyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber