Eski Sağlık Bakanı Durmuş: Keneni arkasında ilaç sanayi var

Haber Giriş : 23 Mayıs 2008 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHP'li Osman Durmuş, kene ısırığıyla ilgili kopartılan fırtınanın arkasında, ''Küresel sermaye ve ilaç sanayinin'' olduğunu iddia etti.

Türkiye'de 72 milyon insanın yaşadığını ve yılda kene ısırıklarına bağlı ölenlerin sayısının 30-35 civarında olduğuna işaret eden Durmuş, bu ölümlerin abartılacak kadar çok ciddi olmadığını öne sürdü.

MHP'li Osman Durmuş, kenelerin belli dönemlerde daha saldırgan hale geldiğine işaret ederek, ''Evcil hayvanların yaşamlarını zorlaştırınca flora değişiyor ve kene sayısı artıyor. Medya olaya promosyon açısından bakmamalı'' dedi.

Kenenin virüs taşıması halinde tehlikeli olduğunu, aksi takdirde kan emici bir parazit olduğunu belirten Durmuş, virüsü alan insanda halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı ve kanamanın olacağına dikkati çekti.

''100 MİLYON LİTRE PARAZİT İLACI...''

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan da kene ısırığının tüm Avrupa'da söz konusu olduğunu, nevruzla birlikte toprağın ısındığını ve mart-ekim dönemlerinde kenelerin aktif hale gelerek ürediğini ifade etti.

Akçan, ''Topluma bazı şeyler panik halinde pompalanıyor. Kene ve diğer haşereler için yılda 100 milyon litre parazit ilacı kullanılıyor ve ortalama 1 milyar YTL harcanıyor. Bu kullanılan ilaçlar sadece çevreyi değil insan sağlığını da tehdit ediyor. İnsan sağlığı elbette önemlidir ama 'Kene ile mücadele ediyoruz' diye yüksek maliyetle ilaç almak çevreyi kirletmek doğru değildir'' diye konuştu.

KENE BAHANE İLAÇ ŞAHANE Mİ?

Öte yandan DSP İstanbul Milletvekili Hüseyin Mert, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi verdi.

''Kene mücadelesi adı altında kimyasal haşere ilacı pazarlandığı ve bu sayede ilaç pazarının 1 milyar YTL'ye ulaştığı konusundaki duyumlar doğru mudur?'' diye soran DSP'li Mert, keneleri tüketen haşaratın da ilaçlama sırasında yok olduğunu, böylelikle doğal dengenin bozulması sonucunda mücadelenin boşa gittiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber