TOKİ alt gelir grubuna yönelik konut üretimini artıracak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2008 18:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Önümüzdeki dönem içerisinde alt gelir grubu ve yoksullara yönelik konut üretimini artıracağız. Belediyelerle birlikte kentsel yenilemelere ve gecekondu dönüşümlerine ağırlık vereceğiz" dedi.

Bayraktar, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı tarafından düzenlenen, "Türkiye'de Konut Sorunu ve TOKİ'nin Faaliyetleri" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Bayraktar, TOKİ'nin 2003 yılı başından itibaren çalışmalara hız vererek, 81 il, 420 ilçe ve yaklaşık 1019 şantiyede 312 bin konut rakamına ulaştığını bildirdi. Bayraktar, "Bu konut rakamı, sosyal konutlarıyla birlikte 100 bin nüfuslu 14 şehir demektir" dedi.

Sosyal devlet olmanın gereği çerçevesinde alt ve orta gelir grubu ile yoksul kesime yönelik ürettikleri konutlarda kesinlikle faiz uygulaması yapmadıklarını ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Alt gelir grubuna yönelik yapmış olduğumuz konut üretimlerinde ÜFE, TÜFE, memur maaş artış kat sayısından hangisi en düşükse onu yansıtıyoruz. Bunu yansıtmak zorundayız yoksa TOKİ ayakta duramaz. Enflasyon olduğu oranda vatandaşın aldığı evin değeri artmaktadır.

Şu anda Türkiye'de hemen hemen konut satışı yaptığımız yerlerin yüzde 90'ında bugün en az 10 bin ile 70 bin YTL arasında fark alarak, bu konutlar devredilmektedir. O bakımdan vatandaşın bir zararı söz konusu değildir."

İpoteğe dayalı konut kredi sisteminin Türkiye'de de yaygınlaşmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Mortgage sistemi kaçınılmazdır Türkiye'ye bu gelmek zorunda. Faizler mutlaka düşecek" şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşümün dünyanın en zor işi olduğunu dile getiren Bayraktar, bunun Türkiye'nin ilk 3 probleminden biri olduğunu kaydetti.

Bayraktar, Türkiye'de şehir diye ifade edilebilecek yerleşim birimlerindeki konut stokunun 16 milyona yakın olduğunu belirterek, bunların yarısından fazlasının ya salaş ya kaçak ya iskansız ya da mühendislik kriterlerine uymayan yapılar olduğunu ifade etti ve bunların zaman içinde mutlaka yenilenmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin esas probleminin konut ihtiyacı olan insanların konut alacak parasının bulunmaması olduğunu ifade eden TOKİ Başkanı, "Esas problem olan, barınma ihtiyacı olan insanımızın konut peşinatı ve taksidi ödeyecek parası yok. Bedava verseniz, 'evime buzdolabı, halı, perde al' diyecek. Adam bulduğu parayla karnını doyuruyor. Bizim ülke olarak sıkıntımız bu" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber