Manisa'nın Spil Dağı, özel sektöre açılan ilk milli park oluyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 24 Mayıs 2008 17:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre açılan ilk milli park Spil Dağı'nda özel sektör otel ve teleferik yatırımı yapacak. Şu anda milli parkı Manisalılar piknik alanı olarak kullanıyor.

Milli parklar yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle özel sektöre açılacak. 30 tabiat koruma, 100 tabiat anıtı ve 40 milli parkın kapsamına girdiği projenin ilk örneği ise Manisa'daki Spil Dağı'nda gerçekleşecek. YİD kapsamında özel sektöre açılması planlanan Spil Dağı'nda şu anda 25 bungalov, 3 adet yeme-içme yeri bulunuyor. Projeyle birlikte Spil Dağı'na otel ve teleferik yapılacak. Ve özel sektör bunları belli bir süre işletim hakkına da sahip olacak.

Milli parklar ve tabiat koruma alanlarını yap-işlet-devret kapsamına alan yasa değişikliği iki gün önce Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, devlet karayolları, gar kompleksi ve lojistik merkezleri, sınır kapıları, toptancı halleri ile özel kanunu olan parklar hariç olmak üzere milli parklar, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarında planlanan projelerin özel sektöre yaptırılmasının önü açıldı.

Milli parkların da bu yasa kapsamına alınmasının nedeni ise bu alanlara yönelik yatırımların uzun sürmesi ve yüksek maliyetli olması olarak açıklandı. Yeterli ödeneğin olmaması nedeniyle bu alanlara yönelik projelerin özel sektör eliyle hayata geçirileceği ve YİD süresi dolduktan sonra da Çevre ve Orman Bakanlığı'na devredileceği kaydedildi.

Projesi olan yerler devredilecek

Yasanın ardından Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Milli Parklar Genel Müdürlüğü bu konuda çalışma başlattı. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın projesi olan yerleri özel sektöre açmayı hedeflediği belirtilerek bu projeler kapsamında konaklama, teleferik, çiftlik ve yönetim planlarının bulunduğu ifade edildi. Türkiye'de şu anda ortalama 30 tabiat koruma, 100 tabiat anıtı ve 40 milli park bulunuyor. Yedigöller, Uludağ, Kaz Dağları, Küre ve Ilgaz Dağları gibi yerler milli park kapsamına girerken bakanlığın yasanın çıkmasından hemen sonra ilk toplantısını yaparak çalışmalara başladığı ifade edildi.

Spil Dağı İzmir'e de yakın

Spil Dağı'nda özel sektör eliyle yapılacak ek yatırımlardan sonra Manisa, turizme açılmış olacak. 1968 yılında milli park ilan edilen Spil dağı, İzmir'e 38, Manisa'ya ise 24 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Dağ sporları, kampçılık gibi alternatif sporlara imkân veren Spil Dağı, Röliefi ve Tantolos Kalesi gibi arkeolojik ve mitolojik yapılara da ev sahipliği yapıyor. Tarih öncesine ait mağaraların da bulunduğu Spil Dağı, hafta sonu Manisalılar tarafından piknik yeri olarak da kullanılıyor.

Çam, ardıç, kavak, ceviz, kızılağaç, karaağaç ve meşe ağaçlarının bulunduğu Spil Dağı'nda, bilimsel araştırmalarla belirlenen birçok bitki türü de bulunuyor. Spil Dağı'nın yüksek kesimlerinde yetişen Manisa Lalesi de bölgenin önemli özellikleri arasında yer alıyor. Ağlayan Kaya (Niobe), Kybele, mağaralar, kalkerlerin erimesiyle meydana gelmiş Dolin Gölü görülecek yerler arasında bulunuyor.

KAPSAMA ALINAN MİLLİ PARKLAR

* Uludağ, Bursa

* Dilek Yarımadası, Aydın

* Munzur Vadisi, Tunceli

* Kazdağları, Balıkesir

* Gelibolu Yarımadası, Çanakkale

* Sultansazlığı, Kayseri

* Kuş Cenneti, Balıkesir

* Nemrut Dağı, Adıyaman

* Kaçkar Dağları, Rize

* Karagöl-Sahara, Artvin

Milli parklar yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle özel sektöre açılacak. Yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre açılan ilk milli park Spil Dağı'nda öze...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber