2 günlük ekmek israfı bir okula bedel

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Mayıs 2008 06:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmen Zübeyde Koç, ekmek israfının günlük 750 bin YTL'yi geçtiği ülkemizde öğrencileri ile geliştirdiği bayat ekmek projesi ile ilköğretim okulu açmayı hedefliyor.

İzmir Hüseyin Akdağ İlköğretim Okulu sosyal bilimler dersi öğretmeni Zübeyde Koç'un girişimiyle öğrenci ve velileri, bayat ekmekten 38 çeşit yemek ve tatlı yaptı. Bununla yetinmeyen veliler tarifleri bir kitapta toplamak için harekete geçti. Ortaya çıkacak kitabın satışından elde edilecek gelirle "Bayat Ekmek İlköğretim Okulu" yapılması kararlaştırdı. Proje, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan'ın dört yıl önce söylediği bir sözün Zübeyde Koç tarafından hayata geçirilmesiyle oluştu. Aydoğan, "Türkiye'de günlük ekmek israfının 750 bin YTL olduğunu gezdiğim fuarda öğrendim. İki günlük ekmek israfıyla bir okul yapılır. Bunun için ekmek israfı önlenmeli. Bu yönde projeler hayata geçirilmelidir." dedikten dört yıl sonra Zübeyde Koç, bir gazetede bu haberi okumuş.

Koç, projenin doğuşunu şöyle özetliyor: "Bu haber, küçük zannettiğimiz ihmallerimizin, netice itibarıyla büyük kayıplara yol açtığını fark etmemi sağlamıştı. Haberin 'iki günlük ekmek israfıyla bir okul yapılır' cümlesi ise içinde bulunduğumuz üzücü durumu gerçekçi bir şekilde ortaya koyuyordu. 'Ekmek israfını önlemek için neler yapıyoruz?' sorusunu önce kendimden başlayarak öğrencilerime sordum. İki günlük ekmek israfını engelleyip nice eğitim kurumlarının açılması adına önemli projeler hayata geçirilebilirdi. Öğrencilerimle birlikte düşüncelerimizde şekillenen bir projenin temellerini bu şekilde atmaya başladık."

Proje çalışmaları kapsamında ne yapılabileceğini masaya yatırdıklarını söyleyen Zübeyde Koç, "Annelerimizin en çok sevdiği yemek tarifinde bayat ekmeği nasıl kullanabiliriz?" düşüncesini geliştirmişler. Sınıfındaki bütün öğrenciler evlerinde annelerine bu soruyu sorunca bir anda ortaya bayat ekmekten oluşan 38 yemek listesi çıkmış. Bayat ekmeklerin değerlendirildiği görülünce bu bilginin sadece bir sınıf, okul veya ilçede kalmaması, tüm ülkede yaygınlaştırılması planlanmış. Bunun için de bilgilerin bir kitapçıkta toplanması kararlaştırılmış. Bir yayıneviyle anlaşılarak kitap basım aşamasına geçilmiş. Zübeyde Koç, kitabın sıradan bir yemek kitabı olmayacağının altını çiziyor. Kitabı alacak kişilerin ödediği ücretle Bayat Ekmek İlköğretim Okulu'nun yapılması yolunda ilk adımlar atılmış olacak.

Ömer Oruç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber