Borsanın kaybı büyük: Sadece 4 iş günü çalıştık hepsinden çok kaybettik

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Mayıs 2008 08:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Enflasyon korkusu dünya piyasalarında büyük satışlar getirdi. 19 Mayıs tatili nedeniyle geçen hafta 4 iş günü açık kalan İMKB, yüzde 6'yla dünyanın en çok kaybettiren borsası oldu

Nevzat DEVRANOĞLU

Geçtiğimiz hafta enflasyon korkusuyla tüm dünya piyasalarında yaşanan kargaşa en çok Türkiye'yi etkiledi. Uluslararası piyasalarda dalgalanmalara yol açan kredi krizi ve büyüme korkularına bir de enflasyon tehdidi eklenince tüm dünya borsalarında sert satışlar oldu. Türkiye'yi de etkisi altına alan düşüş trendinde 19 Mayıs tatili nedeniyle geçen hafta sadece 4 iş günü açık kalan İMKB, dünyanın en çok kaybettiren borsası oldu. 16 Mayıs Cuma günü 42.498 puandan kapanan İMKB, 23 Mayıs Cuma günü 39.960 puana kadar düştü. Uzun bir aradan sonra ilk kez 40 bin puanın altını gören İMKB'deki kayıp yüzde 6'ya bir başka ifade ile 2.500 puana ulaştı.

Düşüş trendinde rekor kıran İMKB'yi İngiltere ABD ve Fransa gibi gelişmiş piyasalar izledi. Ekonomik büyümeye ilişkin olumsuz beklentilere enflasyon baskısının da eklenmesi gelişmiş ekonomiler borsalarına satış baskısı yaşanmasına neden oldu. İngiltere yüzde 4.5'lik düşüşle geçen hafta İMKB'den sonra en çok kaybettiren borsa olurken, ABD'deki kayıplar yüzde 4.21'e ulaştı. Fransa'da ise hisseler yüzde 4.06 oranında geriledi.

Kredi kartları etkili oldu

İMKB'nin geçen hafta en çok değer kaybeden borsa olmasında enflasyon korkusu ve petrol fiyatlarının 135 dolarında üzerine çıkarak tarihi rekorunu yenilemesi gibi dış etkenler etkili oldu. Kredi kartı faizlerine getirilmesi beklenen sınırlama ise haftanın kapanışına damga vurdu. İMKB'de bankacılık endeksindeki kayıp Cuma günü yüzde 4.08'e ulaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber