Türkiye, Van Kapıköy'de tren rontgeni çekecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Mayıs 2008 16:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin ilk tren tarama cihazı, Van Kapıköy Sınır Kapısı'na kurulacak. Hareket halindeki treni radyografi ışınlarıyla tarayacak olan sistem, vagonlar ve yolcu bagajları içindeki kaçak eşyaların tespit edilmesini sağlayacak.

Kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında sürekli yeni projeler geliştiren ve modern cihazları bünyesine katan Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, araç ve konteyner tarama cihazlarının ardından trenler için de tarama cihazı kullanacak.

Tren durmayacak

Avrupa Birliği kaynaklı proje kapsamında İran sınırındaki Van Kapıköy Sınır Kapısı'na monte edilecek sistem sayesinde trenler saatte 30 kilometre hızla giderken radyografi ışınlarıyla taranacak. Sistem, vagonlar ve yolcu bagajları içindeki kaçak eşyaların tespit edilmesini sağlayacak. Yetkililer, trenler için dünyada kullanılan 3 farklı çeşit tarama sistemi mevcut olduğunu, bu sistemlerde "x-ray", "gamma ray" veya "Betatron" teknolojileri kullanıldığını, Kapıköy Sınır Kapısı'na da bunlardan birinin monte edileceğini bildirdiler. Van Kapıköy Sınır Kapısı Projesi üzerindeki çalışmaların sürdürüldüğünü, bu yılın sonlarına doğru ihaleye çıkılabileceğini ifade eden yetkililer, sistemin 2009'da faaliyete geçmesini planladıklarını kaydettiler.

Nasıl çalışacak

Tren tarama sistemlerinin, çalışma mantığı olarak bagaj, kargo, araç ve konteyner tarama sistemlerine benzediğini anlatan yetkililer, şu bilgileri verdiler: "Bu sitem, yük ve yolcu trenleri gibi çok daha büyük hacimlerin kontrolü amacı ile demir yollarında kullanılmaktadır. Sınır kapısına gelen bir tren, yolcular ve tren personeli için alınacak güvenlik önlemlerinin ardından sabit hızda giderken taranacak. Rontgen cihazının gönderdiği radyografi ışınları, saatte 30 kilometre hızla hareket eden tren ve üzerindeki büyük hacimli kargolara kısa zamanda ve yeterince nüfuz edecek, içeride bulunan her türlü eşyayı önümüzde bulunan monitörlere yansıtacak. Bu sistem sayesinde trendeki yolcular da çok fazla bekletilmemiş olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber