Kart faizine sınır ekonomide durgunluk yaratacak' endişesi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Mayıs 2008 10:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

'Kart faizine sınır ekonomide durgunluk yaratacak' endişesi

Demet CENGİZ BİLGİN/ BERLİN

Kredi kartı faizine sınır öngören yasa teklifi, Berlin'de düzenlenen ve Türkiye'den hemen hemen bütün perakendeciler ile 4 bankadan temsilcinin katıldığı Perakende Liderler Zirvesi'ne damgasını vurdu.

İş Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Altay, "Taksitleri yönetebilecek bir durumda olamazsak satışlar düşer, ekonomide durgunluk olur" dedi.

SOYSAL Danışmanlık tarafından bu yıl 3'üncüsü Berlin'de düzenlenen Perakende Liderler Zirvesi'nde en çok kredi kartı faizine sınır öngören yasa teklifi konuşuldu. Son iki yılda hızlı büyüme gösteren ancak son aylarda ciroları büyümeye paralel artmayan perakende sektörü, bu kez de kredi kartı faizlerinin düşmesiyle, taksit imkanının ortadan kalkmasının endişesini yaşıyor. Bankacılar kart faizlerinin düşmesinin perakende sektörüne etkilerini dile getirdiler.

Tehlikeli bir gelişme

Akbank Perakende Bankacılık'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil, kredi kartlarıyla ilgili çalışmanın sadece bankacılık sektörüne değil, perakende sektörüne de zarar vereceğini ve tehlikeli bir gelişme olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kredi kartlarının sisteme çok faydası var. Bütün işlemler kayıt altına alındığı için vergi kaçağı önleniyor. Taksit gibi uygulamalarla tüketicinin alım gücü ve hayat standardı artıyor. Bu da piyasalara çok olumlu yansıyor. Sistemin yaşayabilmesi için gelir üretmesi lazım. Bankalar kredi kartından gelir üretmeli ki bu geliri piyasaya geri verebilsin. Geliri kısarsanız bunlar yapılamaz. Kart bedelleri kaldırılmaya çalışılıyor. Bu dünyanın her yerinde vardır. Hizmet üretiyoruz. Bunun bedelinin olmaması olmaz."

Bankaya finansman külfeti

Kanunla faiz oranının düşmeyeceğini, bunun serbest piyasa ekonomisinin işleyişine aykırı olduğunu dile getiren İş Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Altay, kredi kartının bireysel kredi ile karşılaştırıldığını, oysa kredi kartının maliyetinin çok yüksek olduğunu belirtti. Harcamalar yapıldıktan 40 gün sonra ekstrede ödeme yapıldığını hatırlatan Altay "Bu bankalar için bir finansman külfetidir. Bankalar çok para kazanıyor ve kredi kartında keyfi faiz oranı uyguluyor gibi bir hava var. Merkez Bankası tavanı koymuş. Bunun altında oranlarla kredi kartının işletilmesi mümkün değil" dedi.

Ekonomide durgunluk olur

Hülya Altay, Türkiye'de belli sektörlerde satışların eskiden senetle yapıldığını, daha sonra senetli satışları da içine alan taksitli sistemlerin devreye girdiğini anlatarak "Perakendede satışlar önemli ölçüde kredi kartıyla yapılıyor. Bankalar maliyetleri kaldırılamaz bir noktaya getirilirse alışverişler yeniden nakite mi senete mi dönecek? Taksitleri yönetebilecek bir durumda olamazsak perakendede satışlar düşer, ekonomide durgunluk oluşur" diye konuştu.

Tüketicinin zararına

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu tasarı geçerse bizim perakendecilere bugünkü gibi 'artı 3 taksit' gibi tekliflerle gidebilmemiz zor. Perakendeci kaç taksit olduğunu bilmez çünkü sektörü bankalar fonluyor. Herkesin bir araya gelip bunun tüketicinin yaranına değil zararını bir uygulama olduğu mesajını vermesi lazım. Zaten faizi zamanında ödeme yapmayan yüzde 30'dan alıyoruz. Ama bunu yaparlarsa bizim perakende sektörünü fonlamak için elimizdeki kaynak gitmiş olacak."

Multi Turkmall'den Berlin'e 150 milyon Euro'luk AVM

TÜRKİYE'de milyarlarca dolarlık alışveriş merkezi (AVM) projesi gerçekleştiren Multi Turkmall, Berlin Belediyesi ile yaptığı görüşme sonucu Almanya'nın başkentine, İstanbul Berlin ismini taşıyan bir AVM yatırımı yapacak. Pazar yerine de sahip olacak proje, 150 milyon Euro yatırımla gerçekleşecek. Yaklaşık 3 yılda tamamlanması planlanan ve kültürlerin yaklaşmasına katkı sağlaması beklenen proje ile Avrupa'da yer bulmakta zorlanan Türk markalara kolaylık sağlayacaklarını belirten Multi Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu zirvedeki konuşmasında şunları söyledi: "Biz esas krizi 2000'lerin başında yaşadık. Perakende sektörü olarak krizde ne yapılması gerektiğini öğrendik. Dünyada bankalar büyük zararlar açıklarken, Türk bankaları bu yılın ilk çeyreğinde yüksek kárlar elde etti. Etrafımızda inanılmaz bir likit fazlası var. Türk şirketleri çok daha rahat dünyaya bakıyor. ABD'de perakende yatırımları durmuşken, Türkiye'de tam tersi. Bizim de bu yıl için 1 milyar Euro'luk yatırım hedefimiz bulunuyor."

Fisk: Farklı olun kuralları yıkın

THE Genius Works'ün kurucusu Peter Fisk ise ocak ayında çıkacak kitabının özeti niteliğindeki konuşmasında perakendecilere farklı olmalarını ve kuralları yıkmalarını önerdi. Farklı söktörlerden etkilenilerek ufkun genişletilebileceğini anlatan Fisk, "Rakipler, yasalar sizi hep sınırlıyor. Bir sıçrama yapın. Gelecekten geçmişe dönerek geleceği bakmalısınız. 2020'den gelerek 2008-2009'a ya da 2012'ye geriye gelmemiz lazım" dedi.

Esmer'in güven anketinin sonuçlarına güvenmediler

PERAKENDE Liderler Zirvesi'ndeki en çok tartışılan konu Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim üyesi Yılmaz Esmer'in açıkladığı Türkiye Değerler Araştırması oldu. Söylenenlerin aksine Türk halkının değişmediğini belirten Esmer, yıllardır değişimden söz edilmesine rağmen Türk halkının 1990 ile 2007 arasında pekçok açıdan araştırmalarına göre aynı kaldığını vurguladı. Esmer, güven konusunda Türkiye'nin yüzde 4'lük oran ile Trinidad Tobaco gibi ülkelerin bile gerisinde kalarak en alt sıralarda olduğunu anlatarak "Tüketici satıcıya güvenmiyor, kiracı ev sahibine güvenmiyor, hasta doktora güvenmiyor. Açıklanan enflasyon rakamlarına kimse güvenmiyor" dedi. Bazı perakendeciler yüzde 4 oranını düşük bularak eleştirirken, araştırma sonuçlarına inanmayan perakendeciler adeta araştırmanın sağlamasını yaptılar.

Fazıl Say büyüledi

PİYANİST Fazıl Say'ın zirvenin sonunda verdiği konser herkesi büyülerken, Say dakikalarca ayakta alkışlandı. Milliyet Gazetesi'nin sponsorluğunda düzenlenen gala yemeğinde sahne alan Demet Tuncer ve Orkestrası da konukları coşturdu.

Ayrıca Osman Benzeş, Aslı Karadeniz, Ekrem Akyiğit, Sedef Orman, Özlem İkiışık, Sinan Öncel ve Tahsin Özlenir'in aile şirketlerindeki problemlere dikkat çeken küçük oyunları perakendecileri kahkahalara boğdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber