Karadeniz'de Rus kefali bereketi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2008 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Necipoğlu, Karadeniz'de bereketli geçen bir hamsi avı sezonunun ardından bol miktarda avlanmaya başlanan kefalin, kıyı balıkçılarının yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Necipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'de bu sezon 4 ayı aşkın sürede yaklaşık 600 bin ton hamsi avlandığını, bunun büyük takımlara sahip olan balıkçıları memnun ettiğini, 15 Nisan'da denizlerde avlanmaya yasağının başlamasıyla da balıkçıların teknelerinin bakımlarını yapmak üzere liman ve barınaklara çektiğini söyledi.

Kıyı balıkçılarını ise mayıs ayının ikinci haftasından itibaren, Rusya'nın soğuk sularından kaçarak Türk karasularına inen kefal nedeniyle hareketli günler yaşadığını, balıkçılar arasında ''Gorbaçov'' olarak da adlandıran bu balığın bolca ağlara takıldığını kaydetti.

Necipoğlu, ''Karadeniz'de bereketli geçen bir hamsi avının ardından bol miktarda avlanmaya başlanan kefal, kıyı balıkçılarının yüzünü güldürdü. Bu kefal türü sıcak sulara havyar bırakmak için doğal yaşam alanı olan Anzak Denizi'nden çıkarak Gürcistan, Türkiye ve Romanya karasularını izleyerek tekrar geri dönüyorlar'' diye konuştu.

-''HAVYAR BIRAKMADAN AVLANMADAN KAÇINILMALI''-

Yılmaz Necipoğlu, kefal avının bilinçli yapılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Kefal bu dönemde, genelde dere ağızları olmak üzere uygun bulduğu sığ koylara havyar bırakmaktadır. Her yıl bir aylık süre içerisinde kıyılarımıza havyar bırakmak için gelen bu kefaller bilinçli avlanmalıdır. Havyar bırakmayan kefal avlanmamalıdır. Gelecek yıl bu balık buraya yine gelecektir. 'Çok av yapalım, çok para kazanalım' derken bu balığın da neslini tüketmeyelim. Bu konuya tüm balıkçılarımızın duyarlılık göstermelerini istiyoruz.''

Giresun'da balıkçı tezgah ve manavlarında ağırlığı ortalama 2 ile 3 kilogram olan kefallerin kilosu 5 YTL'den satılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber