İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kredi Kartı Yasası bankaları dizginleyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2008 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, kredi kartlarıyla ilgili iki yasa çalışmasının Mecliste olduğunu hatırlatarak, ''Kredi kartlarıyla ilgili yasal çalışmalar tüm tüketici örgütlerince desteklenmektedir'' dedi.

Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında düzenlediği basın toplantısında, her iki çalışmanın da ''adına piyasa denilen para babalarını'' rahatsız ettiğini, bankaların, zincir mağaza sahiplerinin ve markaların üst düzey yöneticilerinin Berlin'de bir araya geldiklerini söyledi.

Berlin'deki toplantıda bir bankanın üst düzey yöneticisinin, bu çalışmaların piyasaya zarar vereceğini, bu nedenle ''tehlikeli bir gelişme'' olduğunu söylediğini, bir mağaza zincirinin yöneticisinin de çalışmaları durdurmaya çalışacaklarını beyan ettiğini savunan Çetin, ''Yani adına piyasa denilen, gözü kendi vahşi karlarından başka bir şey görmeyen paranın padişahları Meclisi yani, milli idareyi kuşatacaklarını açıkça ilan ettiler'' dedi.

''Milli iradenin tecelli edip etmeyeceğini göreceğiz'' diyen Çetin, 2008 yılının ilk 4 ayında kredi kartıyla yapılan harcama tutarının 55 milyon 220 bin 55 YTL olduğuna dikkat çekti.

Bankaların yıllık mevduata verdikleri faiz oranının yüzde 16, yıllık enflasyonun ise bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,15 olduğunu belirten Çetin, 2008 yılı sonu için öngörülen enflasyon oranının yüzde 13 olduğuna, kredi kartları yıllık basit faizinin yüzde 54,48, bileşik faizin yüzde 70,73, gecikme basit faiz oranının yüzde 63,48, gecikme bileşik faiz oranının ise yüzde 85,62 olduğuna işaret etti. Çetin, ''Sorunu yaratan da işte bu ahlaktan, insaftan, insanlıktan uzak fahiş faiz politikasıdır'' dedi.

-''TAKSİT ORANINIZI DÜŞÜRÜRÜZ'' TEHDİDİ-

Bankaların perakendecileri ''taksit oranınızı düşürürüz'' diyerek tehdit ettiklerini ileri süren Çetin, şunları kaydetti:

''Sorunun yaratıcıları bankalar ve perakendecilerdir. Tüketicilere talepleri olmadığı halde çeşitli yöntemler kullanarak hala kart satmaktadırlar. 36 aya kadar taksit yapan iş yeri ve banka ikilisi, tüketiciyi aylık taksitlerin küçük meblağda olması cazibesiyle kandırmakta, o küçük gözüken taksitler 6 ay sonrasında kart limitini doldurmaktadır. Oyuna gelen ve borç fasit dairesi içine hapsolan tüketici, tüm geleceğini ve gelirini bankalara ipotek etmektedir. İşte bankaların ve perakendecilerin bozulmasını istemedikleri saadet zinciri budur.''

-KÖŞE YAZARLARI ELEŞTİRİSİ-

Çetin, bazı köşe yazarlarının gazeteci kisvesi altında bu yasal düzenlemelere savaş ilan ettiklerini de söyledi. Ali Çetin, ''İşgal ettikleri gazete köşelerinde bir yandan (Büyük risk alıyorsunuz) diyerek hükümeti tehdit ediyor, diğer yandan da (Başbakan bu taslağı geri çekin dese hiçbir milletvekili aksini yapmaya cesaret edemez) diyerek Başbakanı ve partisini kışkırtıyorlar'' diye konuştu.

Tüm tüketici örgütlerinin kredi kartlarıyla ilgili çalışmaları desteklediklerini belirten Çetin, ''Fahiş faiz oranları ekonomik göstergelerle uyumlu hale getirilmeli, keyfi ve haksız kazanca son verilmelidir. Kredi kartı aidatı ve banka işlem bedeli gibi yasa dışı soygunlar önlenmelidir. Faiz yürütümü son ödeme tarihinden sonra ödenmeyen kısma işlemelidir. Bankaların dizginlenemez kar hırslarının sebep olduğu kredi kartı borçları için ödeme kolaylığı getirilmelidir. Başta TÜDEF olmak üzere Federasyon üyesi olan ve olmayan tüm tüketici örgütleri bu yasanın yanındadır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber