Doğal gaza yüzde 7-8 zam geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Mayıs 2008 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kamuoyunda uzun bir süredir tartışma konusu olan doğal gaz zammı kesinleşti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'da "1 Haziran'dan itibaren doğal gaza zam yapılacak" açıklamasından sonra gözler zam oranına çevrildi.

Zaman'ın Enerji Bakanlığı çevrelerinden edindiği bilgilere göre gaza yapılacak zam oranı yüzde 7-8 civarında olacak. Ayrıca, Temmuz'da yeni bir zam içinde döviz ve ham petrol fiyatları yakından izlenecek. Botaş son olarak 1 Ocak 2008'den itibaren geçerli olmak üzere üzere konutlarda kullanılan gazın fiyatına yüzde 7.4, sayanide kullanılan gaz ise yüzde 6.5 zam yapmıştı.

Bilindiği gibi son dönemlerde petrol fiyatlarında yaşanan artış, "Doğal gaza zam yapılsın" tartışmalarına neden olmuştu. Ayrıca 1 Temmuz'da elektrik fiyatlarının belirleneceği otomatik fiyat mekanizması da yürürlüğe girecek. Sisteme göre, elektrik ve doğal gaz fiyatları gerçek maliyet girdilerine bakılarak belirlenecek. Buna göre, döviz, petrol fibi ürünlerdeki değişimler elektriğe üç ayda bir, doğal gaza her ay yansıtılacak. Türkiye, elektriğinin yarısını gazdan ürettiği için gaza yapılacak zam, anında elektrik fiyatlarına yanısayacak. Geçen yıl 35 milyar metreküp gaz tüketilirken bu rakamın yaklaşık 15 milyar metrepü konut ve sanayide geri kalanı elektrik üretiminde kullanıldı.

Temmuz'da zam olmayabilir

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)'ın 1 Haziran'dan itibaren doğalgaza yapılacağı yüzde 7-8- oranında zam, "1 Temmuz'da yeni bir zam olacak mı, olmayacak mı?" tartışmalarını gündeme taşıdı. Enerji Bakanlığı kaynaklarına göre, döviz ve petrolde ciddi bir oynama olmazsa Temmuz'da doğal gaza yeni bir zam yapılmayacak. Bunun içinde bir aylık süreçte piyasadaki döviz ve ham petroldeki fiyat hareketleri yakından izlenecek. Fiyatlarda yukarı doğru bir oynama olursa, bu oran gaz fiyatlarına da yansıtılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber