Unakıtan: Akaryakıt vergisinde artış olabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2008 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2005 yılından bu yana akaryakıttaki ÖTV'nin değişmediğini belirterek KDV'de küçük bir artış yapılabileceğini belirtti. Gelir vergisinde indirim çalışmalarının sürdüğünü aktaran Unakıtan, havacılık sektöründe leasing oranının yüzde 1'e çekilmesine çalışıldığını kaydetti.

Maliye Bakanı Unakıtan, Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında düzenlenen 'Vergi' konulu resim, şiir ve afiş yarışması ödül törenine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. İnşaat Mühendisleri Odası genel merkezinde konuşan Unakıtan, akaryakıt ve havacılık sektöründeki vergi indirimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Unakıtan, gazetecilerin akaryakıtta vergi oranlarında artış olup olmayacağı sorusu üzerine, akaryakıtta KDV ve ÖTV olmak üzere iki tür vergi olduğunu belirterek, ÖTV'nin maktu bir vergi olduğu hatırlattı. Unakıtan, "50 kuruş 60 kuruşluk fiyatlar koyduk 2005 yılında. Bu zamana kadar vergi miktarında bir değişme olmadı." diyerek, "Akaryakıt fiyatları artıyor vergide artıyor." iddialarının doğru olmadığını, hatta vergilerin azaldığının söylenebileceğini belirtti. Unakıtan, "Akaryakıt fiyatları arttığı halde ÖTV aynı oranda kaldı. KDV için ufak bir artış olabilir. Ancak esas olan ÖTV'dir. Akaryakıt fiyatları artıyor vergi de artıyor düşüncesi yanlıştır."

Unakıtan'a gazetecilerin, gelir vergisinde indirim konusundaki sorulara karşılık, gelir idaresinin konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü, indirimin bu döneme yetişmese bile önümüzdeki döneme yetişeceğini ifade etti. Vergi konseyinin kendilerine ancak tavsiyede bulunabileceğini belirten Unakatın, gelir idaresi politikalarını ve esnafla ilgili vergi kanunlarını iyileştirmeyi düşündüklerini açıkladı. Havacılık sektöründe leasing oranlarında yapılacak indirimin hatırlatılması üzerine Bakan Unakıtan, indirimi yüzde 1'e çekmek gibi bir düşünceleri olduğunu bildirdi. AK Parti'nin havacılık sektörünü geliştirmek adına, yüzde 1'lik bir oranı akıllarında bulundurduklarını kaydetti. Bu konunun Bakanlar Kuruluna gönderileceğini ifade eden Unakıtan, çalışmaların son aşamada olduğunun altını çizdi.

Merkez Bankası Başkanı ve kimi bürokratların maaşlarının Cumhurbaşkanı ve Başbakan maaşlarından daha fazla olduğunun hatırlatılması üzerine de Unakıtan şu yanıtı verdi: "Bu konuyla ilgili bir şey diyecek halim yok. Merkez Bankası Başkanı maaş tespitiyle ilgili bir prosedür var. Bilemiyorum, ancak daha sonra konuya vakıf olup kamuoyunu bilgilendiririz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber