Kaymakamlar Sorunu MEB'e Taşıdı

MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği 24 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Sözkonusu bu yönetmelikte amatörce yapılan düzenlemeden dolayı kaymakamlar tarafından verilen takdir belgeleri değerlendirmeye alınmadı. Bu konuda, memurlar.net olarak, iki habere yer verdik. Haberlerimiz sonrasında yaşanan rahatsızlık kaymakamlar tarafından MEB'e taşındı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Haziran 2008 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

24 Nisan 2008 tarihli MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği ekinde bulunan Ek-2 Yönetici değerlendirme Formunda yer alan ?Atamaya Yetkili Amirlerce Verilmiş Olan Her Takdir Belgesi için? ibaresi nedeniyle yayımladığımız "Yönetici Atamada, Kaymakamların Verdiği Takdir Belgeleri Geçersiz? başlıklı yazıda Kaymakamların atamaya yetkili makam olmadığı, bu nedenle kaymakamlıklarca verilecek Takdir Belgelerinin bu yönetmelik hükümlerine göre değerlendirmeye alınmasının mümkün olmadığını vurgulamıştık.

Gelen sorular nedeniyle, editörümüz Maksut Balmuk tarafından yapılan ikinci açıklamada ise şunları belirtmiştik: "Vekalet ve Geçici Göreve Puan Verilmesi Yargıdan Dönecektir? başlığıyla yayımlanan Maksut BALMUK imzalı yazıda ?.Kaymakam teşekkürleri puan olarak değerlendirilirken takdirlerin puan olarak değerlendirmemesi, Bakanlığın yönetmelik düzenlemesini aceleye getirdiğini ve yine elini yüzüne bulaştırdığını göstermektedir? Kanunda belirtildiği gibi olağanüstü gayret ve çalışma ile başarı sağlayan personelin ödüllendirilmesine eğitimci olarak karşı çıkmam mümkün olmadığı gibi bu benim takdirimde olan bir şey de değildir. Bu kanunun amirlerimize verdiği bir yetkidir.
Fakat bu düşüncem ve yetki yönetmelikte konulan ?Atamaya Yetkili Amirlerce Verilmiş? olması ibaresi gereği kaymakamlarımızca verilen bu belgelerin yönetici atamada değerlendirmeye alınmasının mümkün olmadığı gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır.
Bu durumun değişmesi bir genelge ile mümkün olmayıp ancak ve ancak yönetmelikte yapılacak değişiklikle mümkündür.?

İşte bu yazılarda belirtmiş olduğumuz rahatsızlık, İstanbul Valisi Sayın Muammer GÜLER Başkanlığında yapılan toplantıya da yansıdır. 6 mayıs 2008 tarihinde, İstanbul Valiliği Mayıs Ayı Kaymakamlar Toplantısında, konu gündeme gelmiş ve karar metninde bu konudaki rahatsızlık dile getirilerek Milli Eğitim Bakanlığına görüş bildirilmesi kararı alınmıştır.

Yaşanan rahatsızlık, İstanbul Valiliği Mayıs Ayı Kaymakamlar Toplantısı Kararına şu şekilde yansımıştır:

"Madde 12--- 24.04.2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ?Milli Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği' ekinde yer alan EK-2 Yönetici Değerlendirme Formu'nun ?Ödül' bölümünde ?Atamaya Yetkili Makamca Verilmiş Olan Her Takdir Belgesi İçin 5 Puan verileceği' belirtilmektedir.
Buna Mukabil Kasım 1999 tarih ve 2506 sayılı ?Milli Eğitim Bakanlığı Personeline Takdir ve Teşekkür Verilmesine İlişkin Yönerge? de Kaymakamların takdir verme yetkisi bulunmaktadır. Ancak Kaymakamlarca verilen bu belgeler ?Milli Eğitim Bakanlığı Yöneticileri Yönetmeliği' ekinde yer alan EK-2 Yönetici Değerlendirme Formu'nda bahis konusu edilen ?Ödül' kapsamında kabul görmediğinden Kaymakamların verdiği Takdir Belgelerinin bir puan değeri de bulunmamaktadır. Ancak aynı bölümde bulunan Her Teşekkür Belgesi için hükmünde, Takdir Belgesinde Olduğu gibi Atamaya Yetkili Anlamında kısıtlama olmadığından Kaymakamların verdiği Teşekkür Belgelerinin yönetmelik kapsamında değeri bulunmaktadır.
Milli Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği ekinde yer alan EK-2 ?Yönetici Değerlendirme Formu'nda gerekli düzeltmelerin yapılması için konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'na görüş bildirilmesi?"

Kaymakamların Takdir Belgesi verme yetkisi sadece ?Milli Eğitim Bakanlığı Personeline Takdir ve Teşekkür Verilmesine İlişkin Yönerge? hükümleriyle sınırlı olmayıp bu yetki daha önce de yazdığımız gibi üst norm olan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun "Madde 122 ? Görevinde olağanüstü gayret ve çalışması ile başarı sağlayan memurlara merkezde atamaya yetkili amirler,illerde valiler ve kaymakamlar tarafından takdirname verilebilir.? hükmüyle verilen bir yetkidir.

Sadece bu konunun bile, yargı süreci devam eden ve ilk kararı çıkma aşamasında olan yönetmeliğin iptali noktasında hukuki gerekçe oluşturacağının bilinmesi gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber