Bakan Çelik Van'dan gündemi değerlendirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2008 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, DenizTemiz Derneği TURMEPA ile birlikte başlatılan 'Temiz Sular Temiz Türkiye' kampanyasını Van'ın Akdamar Adası'nda başlattı. Bakan Çelik, kampanya kapsamında eldiven takarak adada çöp topladı.

Akdamar Adası'nda düzenlenen törende 5 Haziran'ın ''Dünya Çevre Günü'' olduğunu belirten Çelik, ''Bu günleri bir kaç parlak nutukla, bir kaç parlak konuşmayla geçiştirmeyi alışkanlık edinmişizdir. Resmi toplantılar yapılıyor, bazı yarışmalar düzenleniyor, ama bir çevre duyarlılığı, bir çevre bilinci ne yazık ki bugüne kadar ülkemizde oluşturulamadı. Bir çevre bilincinin oluşturulması için bugün 81 ilde tüm okulları ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerini, öğretmenleri ve bir çok kuruluşu seferber ettik. 81 ilimizde 20 milyon insan 'Temiz Sular Temiz Türkiye' kampanyasından dolayı şu anda hareket halindedir. Çocuklarımıza çevre bilinci, çevre duyarlılığı, sadece sözle değil eylemle kazandırılmaya çalışılıyor. Ben bu projenin, bundan sonraki yıllarda da bir bilinç halinde devam etmesini diliyorum'' dedi.

Çelik, Türkiye'nin şu andaki durumuna bakıldığında içinde bulunulan tehlikenin daha iyi anlaşılacağını belirterek, şunları söyledi: ''Baktık ki biz büyüklere söz anlatamayacağız. O zaman geleceğin sahipleriyle konuşmamız gerekiyor. Geleceğin sahiplerine 'Temiz Türkiye' bilincini kazandırmamız gerektiğini düşünerek bu kampanyayı başlattık. Çevremizi kirletenler bizim geleceğimizi kirletiyorlar. Bunun için geleceği kirletenlere ''Orada dur'' denilmesi gerekiyor. Biz önce, dünyayı kendimize zehir ettik. Önce çevremizi kirlettik, sularımızı kirlettik, sebze ve meyvelerimizi binbir türlü kimyevi madde ile kirlettik, şimdi de 'organik, organik' deyip ağlıyoruz. Madem ki bundan rahatsızız, o zaman şikayet ettiğimiz, rahatsız olduğumuz konuda Türkiye'nin sahipleri olarak 'artık yeter' diyeceğiz''

Sigara kampanyasına da değinen Çelik, çocuklara, ''Anne-babalarınıza sigara içirmeme konusunda var mısınız?'' diye sorduğunu, çocukların da ''Varız'' şeklinde yanıtladılar.

KAMPANYAYA İDEOLOJİK YAKLAŞANLAR VAR

Türkiye'nin 81 ilinde bütün zamanların en büyük çevre etkinliğinin gerçekleştirildiğini vurgulayan Çelik, ''Her olaya ideolojik yaklaşan, ideolojik karın ağrısıyla yaklaşan, çok azınlık bir grup vardır ki bunu bile eleştirdiler. Bugün bazı köşe yazarları, 'mıntıka temizliğini çevre duyarlılığı diye yutturuyorlar' diyor. Buna ne yaparız sevgili çocuklar? Buna sadece güleriz. Buna da güler ve geçeriz. Çevre bizim çevremizdir, bir tane Türkiye var. Bu meseleyi sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir etkinliği olarak, geçici bir heves olarak, bir istisnai çıkış olarak eğer algılarlarsa bu hareketin, bu temizlik faaliyetinin bir anlamı olmaz. Bugün tarihi bir mekanda, Akdamar Adası'ndan bütün Türkiye'ye sesleniyoruz. Memleketimize sahip çıkalım. Memleketimizi hem maddi olarak, hem de manevi olarak temiz tutalım" dedi.

Kampanyaya destek veren Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Yönetim Kurulu Üyesi Asaf Güner ise daha önce başlatılan ''mavi sular'' kampanyasıyla su havzalarının temizlenmesi konusunda 15 milyon öğrenciye ulaşıldığını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik ''Türkiye Okuyor'' kampanyası çerçevesinde Van'da derece alan öğrencilere de ödüller verdi. Daha sonra öğrencilerle birlikte mıntıka temizliği yapan Bakan Çelik, temizlikten sonra, ''Burası Muştur'', ''Dağlar Dağlar'', ''Eledim Eledim'' türkülerini flütle çaldı. Öğrenciler de Çelik'e eşlik etti. Çelik, daha sonra çocuklara ''Kaval getirseydiniz uzun hava da çalardım'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber